Moringa BIO Organic kapsle máme právě v akci 2+1 balení zdarma

+420 608 255 816 Po - Pá: 09:00 - 18:00
  • Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy. Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku. Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím. Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně. Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy.

Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku. Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím. Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně.

Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

Proč zařadit chlorellu do svého jídelníčku?

Chlorella, někdy také jen chlorela, je jednobuněčným organismem. V jedné jediné buňce obsahuje naprosto vše, co potřebuje pro život. Jedna jediná malá buňka v sobě skrývá neuvěřitelné množství životadárné energie. Ta má podobu cenných proteinů, aminokyselin nebo antioxidantů, enzymů, vitamínů a cenných minerálů. Energii na buněčné úrovni předává také díky unikátnímu chlorella růstovému faktoru. Chlorella růstový faktor povzbuzuje obnovu a regeneraci buněk, působí proti únavě a dodává vitalitu. Navíc brání škodlivým procesům poškozujícím zdravé buňky.

Chlorella je také bohatým zdrojem chlorofylu, dokonce patří mezi ty nejbohatší zdroje chlorofylu vůbec. Díky chlorofylu je planeta Země plná života. Díky chlorofylu z chlorelly může být plný života i každý lidský organismus.

Chlorella však dokáže předat také psychickou energii. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se biochemickými reakcemi v lidském těle mění na serotonin, známý jako hormon štěstí.

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

Malá řasa s velkým využitím

Název chlorella pochází z řeckých slov chloros a ella. Zatímco řecké chloros s významem zelený odkazuje na barvu tohoto výjimečného mikroorganismu, původně řecké slovo ella s významem malý odkazuje na jeho rozměry. I přesto, že je chlorella malá, nabízí velký prospěch a také praktické využití.

Dávkování chlorelly se věnujeme v samostatném článku: Chlorella – recept na zdraví a spokojenost. Dozvíte se zde také o 5 klíčových, vědecky ověřených účincích chlorelly.

Ať již se jedná o tablety chlorelly nebo chlorellu jako prášek, nejde pouze o doplněk stravy, který má přesně dané dávkování. Dávky chlorelly jsou totiž individuální tak, tak jako je individuální každý lidský organismus. Každý si může najít způsob užívání, který mu nejvíce vyhovuje. Chlorellu může třeba zařadit přímo do svého jídelníčku.

chlorella užívání

Chlorella je superpotravinou a jako potravina se dá také využít. Může se stát ingrediencí nejrůznějších čerstvých šťáv a smoothies, ale také polévek, pomazánek, dipů či dokonce dezertů. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů. Tady jsou!

Exotické smoothie s mangem a chlorellou

Smíchejte úchvatné exotické chutě s dávkou zelené chlorelly. Vykouzlíte energií nabité smoothie, které vás ohromí také tím, jak chutná.

Ingredience:

  • lžička chlorelly v prášku
  • banán
  • mango
  • kousek ananasu
  • šťáva z pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • kokosová voda (cca 200 ml)
  • lžička medu nebo vanilkový extrakt

Příprava:

Banán a mango oloupeme, po kouskách vložíme do mixéru. Přidáme kousky oloupaného ananasu (v množství dle chuti) a šťávu z jednoho pomeranče a půlky citronu. Spolu s chlorellou vše rozmixujeme do hladka. Smoothie zředíme kokosovou vodou. Pokud ji nemáme, lze využít i čistou vodu.

Pokud vyznáváte sladší chuť, přidejte do mixéru před mixováním lžičku medu. Milovníci vanilky můžou do smoothie nakapat pár kapek vanilkového extraktu.

Studená okurková polévka s avokádem a chlorellou

Ne každá polévka musí být teplá. Také studené polévky mají něco do sebe. Zpestří zejména letní jídelníček, zasytí, ale nezatíží. Nezahřejí, ale osvěží. To platí i pro okurkovou polévku zjemněnou avokádem, kterou obohatí i zelená petrželová nať a chlorella stejné barvy.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • avokádo
  • okurka
  • petrželová nať
  • sůl, nejlépe himalájská
  • voda (cca 0,5 l)
  • příp. zakysaná smetana

Příprava:

Oloupanou okurku a oloupané avokádo rozmixujeme v mixéru dohladka spolu s petrželovou natí, solí a chlorellou.

Polévkovou směs zředíme asi půl litrem vody a důkladně promícháme. Před podáváním necháme min. 2 hodiny odstát v chladničce.

Polévku můžeme před podáváním dozdobit lžičkou zakysané smetany, posypeme nasekanou petrželovou natí.

chlorella vaření

Avokádová pomazánka s chlorellou

Hledáte recept na netradiční pomazánku? Tato jemně krémová pomazánka zaujme i svoji zelenou barvou, osvěží každý typ pečiva, oživí váš jídelníček a také poskytne tělu celou řadu užitečných látek. Vyzkoušejte ji také v pikantní obměně s chilli a česnekem, nadchnete jistě všechny fajnšmekry!

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly
  • avokádo
  • 100 g sýru typu žervé
  • lžíce olivového oleje
  • petrželová nať
  • špetka pepře
  • sůl, nejlépe himalájská
  • příp. chilli a stroužek česneku
  • příp. strouhaný parmazán na posypání

Příprava:

Avokádo oloupeme a rozmixujeme spolu s petrželovou natí, olivovým olejem a chlorellou. Po rozmixování vmícháme do zelené směsi žervé a dle chuti dosolíme a popepříme. Milovníci pikantní chuti mohou přidat chilli a prolisovaný česnek.

Podáváme na plátku tmavého chleba. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.

Čokoládový krém se zelenou chlorellou

Chlorella recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky a povzbudí vaše zdraví. Dávka antioxidantů, kterou si můžete dopřát kdykoliv během dne, třeba jako odpolední svačinku, zdravý dezert po obědě nebo třeba jako součást slavnostní večeře.

Ingredience:

  • lžička chlorelly
  • avokádo
  • špetka kakaa (cca půl čajové lžičky)
  • čajová lžička karobu
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • lžička medu
  • příp. strouhaný kokos, drcené kakaové boby nebo kousky jahod na ozdobu

Příprava:

Rozmixujte všechny ingredience do podoby jemného vláčného krému. Puding chutná nejlépe chlazený, před podáváním ho proto nechte uležet v ledničce.

Nakonec ho dozdobte strouhaným kokosem a/nebo kakaovými boby. Dezert oživí i kousky čerstvých jahod či jiného ovoce.

Čokoládový krém s chlorellou, recept

Oříškovo-medové bonbóny s chlorellou

Zdravé bonbóny? Ano, tyto bonbóny, připravené dle našeho receptu z arašídového másla, karobu, medu a sezamových semínek, zdravé jsou. Zdraví prospěšné vlastnosti ještě doplňuje dávka chlorelly.

Ingredience:

  • lžíce chlorelly
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce kakaa
  • 2 lžíce karobu
  • 3 lžíce bílých sezamových semínek
  • 3 – 4 lžíce včelího medu

Příprava:

Nejprve ve vodní lázni rozehřejte med a arašídové máslo. Vmíchejte karob, kakao, chlorellu a nakonec i sezamová semínka.

Na mírném ohni mícháme směs tak dlouho, dokud nezíská lesklý povrch. Poté ji vylijeme na plech vysypaný karobem a necháme vychladnout, nejlépe v lednici po dobu asi dvou hodin.

Po zchladnutí ztvrdlou hmotu rozkrájíme na kostičky. Jednotlivé kousky můžeme ještě zasypat karobem.

Nakonec nezbývá než se do bonbónů pustit.

Chcete se s zelenými potravinami seznámit blíže? Pak by vám mohly přijít vhod i naše další články:

Zelené potraviny - co tvrdí odborníci?

Přehled použitých zdrojů

autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Ostropestřec mariánský – zdravotní účinky nenápadného bodláku potvrzené studiemi

06.05.2022

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) znáte spíše jako bodlák s výrazným fialovým květem. V Česku běžně roste. Prakticky celá rostlina je jedlá. Možná jste ostropestřec přehlíželi, což je ale škoda, protože má řadu prospěšných účinků, pro které se užívají drcená semena. Hlavním z nich je podpora zdraví a očista jater. V článku vyjmenuji i další účinky, […]

Číst celý článek

Brahmi – prospěšné účinky, rizika a dávkování Bakopy drobnolisté

02.05.2022

Brahmi (Bakopa drobnolistá) je drobná plazivá rostlina s prospěšným vlivem nejen na kondici mozku a paměť. V podrobném profilu brahmi se podíváme: na studiemi potvrzené účinky, na negativní účinky a pro koho brahmi není vhodná, na bezpečné a účinné dávkování.

Číst celý článek

Ashwagandha – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

29.04.2022

Ashwaganha neboli Vitánie snodárná je rostlina s prospěšnými zdravotními účinky. Pro ně se využívá hlavně kořen, ale konzumovat ze i plody a listy. V podrobném profilu superpotraviny ashwagandha zjistíte: jak přesně vám ashwagandha může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv ashwagandhy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je výživový profil ashwagandhy, jaké jsou nežádoucí […]

Číst celý článek

Kurkuma – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

28.04.2022

Kurkuma patří díky mnoha prospěšným účinkům mezi superpotraviny. V podrobném profilu kurkumy zjistíte: jak přesně vám kurkuma může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv kurkumy na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil kurkumy, proč kurkumu užívat spolu s piperinem z černého pepře, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by kurkumu užívat […]

Číst celý článek

Sinice spirulina – účinky, rizika a nutriční profil

27.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny spirulina zjistíte: jaké má spirulina pozitovní účinky na zdravotní stav a kondici, jaký je vliv spiruliny na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil spiruliny, odkud spirulina pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Acerola – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

20.04.2022

Acerola je drobný ovocný plod Malpígie lysé s velmi vysokým obsahem vitamínu C. V podrobném profilu superpotraviny acerola zjistíte: jak přesně vám acerola může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv aceroly na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil aceroly, jaké jsou nežádoucí účinky a kdo by acerolu užívat neměl.

Číst celý článek

Reishi – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

14.04.2022

V podrobném profilu superpotraviny reishi neboli Ganoderma lucidum zjistíte: jak přesně vám houba reishi může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv reishi na hubnutí, krásu a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil reishi, nežádoucí účinky a kdo by reishi užívat neměl.

Číst celý článek

Řasa chlorella – účinky, rizika a profil

08.04.2022

Chlorella je sladkovodní řasa původem z Asie. Díky zvýšenému obsahu živin a prospěšných látek se řadí mezi superpotraviny. Má velmi prospěšné účinky na organismus. V podrobném profilu chlorelly zjistíte: jak přesně vám chlorella může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv chlorelly na hubnutí, imunitu, detoxikaci, krásu a vitalitu, jaké jsou kompletní výživové hodnoty […]

Číst celý článek

Guarana podpoří bdělost, soustředěnost, paměť, hubnutí i zdraví srdce a očí (podloženo studiemi)

04.04.2022

Guarana je název pro semena rostliny Paulinie nápojné. Základním účinkem, díky kterému si lidé guaranu a výrobky z ní oblíbili, je stimulace energie, výkonu, soustředění a mozkové aktivity. V podrobném profilu vysvětlím: všechny prospěšné účinky a benefity guarany podložené studiemi, a tedy účinky semen, prášku nebo výrobků z nich, doporučené a bezpečné užívání, případné riziko […]

Číst celý článek

Maca – účinky, rizika a kompletní nutriční profil

30.03.2022

Maca je hlíznatý jedlý kořen rostliny Maca peruánská. V podrobném profilu superpotraviny maca zjistíte: jak přesně vám maca může zlepšit zdravotní stav a kondici, jaký je vliv macy na libido, plodnost a vitalitu, jaký je kompletní výživový profil macy, odkud maca pochází a jak se pěstuje.

Číst celý článek

Soubory cookie používáme pro správné fungování naší stránky, přizpůsobení obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a pro analýzu návštěvnosti. Informace o používání naší stránky také sdílíme s našimi sociálními médii, reklamními a analytickými partnery.