• Domov
  • Recepty
  • Blog
  • Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Chlorella v kuchyni: 5 zdravých receptů, na kterých si pochutnáte

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy.Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku. Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím. Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně.Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

Psal se rok 1890, kdy nizozemský botanik a mikrobiolog profesor Martinus Wilhelm Beijerinck objevil prastarou řasu. Dostala název chlorella. Vykazovala unikátní účinky, ale praktického využití se dočkala až ve 20. století. Svoji popularitu odstartovala chlorella až během 2. světové války, kdy se hledali prostředky proti ozáření. Chlorella měla tlumit následky ozáření a z lidského těla odstraňovat toxické těžké kovy.

Díky svým detoxikačním, ale i dalším prospěšným účinkům zaznamenala chlorella v posledních desetiletích nebývalý zájem. Přesto je v současnosti známá zejména jako tableta nebo doplněk stravy v prášku. Ačkoliv je běžně označována za superpotravinu, jen málokdo na chlorellu jako na potravinu pohlíží. To nic nemění na tom, že chlorella je opravdu super-potravinou s kulinářským využitím. Je součástí zdravé výživy, obohacuje zejména pokrmy vegetariánské a raw kuchyně.

Zajímají vás recepty? Vybrali jsme pro vás pět originálních receptů, na kterých si skutečně pochutnáte. Ještě předtím dovolte malé shrnutí týkající se účinků a mimořádných vlastností chlorelly.

Proč zařadit chlorellu do svého jídelníčku?

Chlorella, někdy také jen chlorela, je jednobuněčným organismem. V jedné jediné buňce obsahuje naprosto vše, co potřebuje pro život. Jedna jediná malá buňka v sobě skrývá neuvěřitelné množství životadárné energie. Ta má podobu cenných proteinů, aminokyselin nebo antioxidantů, enzymů, vitamínů a cenných minerálů. Energii na buněčné úrovni předává také díky unikátnímu chlorella růstovému faktoru. Chlorella růstový faktor povzbuzuje obnovu a regeneraci buněk, působí proti únavě a dodává vitalitu. Navíc brání škodlivým procesům poškozujícím zdravé buňky.

Chlorella je také bohatým zdrojem chlorofylu, dokonce patří mezi ty nejbohatší zdroje chlorofylu vůbec. Díky chlorofylu je planeta Země plná života. Díky chlorofylu z chlorelly může být plný života i každý lidský organismus.

Chlorella však dokáže předat také psychickou energii. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se biochemickými reakcemi v lidském těle mění na serotonin, známý jako hormon štěstí.

 

VIDEO: Chlorella a její bohaté účinky. 

 

Malá řasa s velkým využitím

Název chlorella pochází z řeckých slov chloros a ella. Zatímco řecké chloros s významem zelený odkazuje na barvu tohoto výjimečného mikroorganismu, původně řecké slovo ella s významem malý odkazuje na jeho rozměry. I přesto, že je chlorella malá, nabízí velký prospěch a také praktické využití.

Dávkování chlorelly se věnujeme v samostatném článku: Chlorella – recept na zdraví a spokojenost. Dozvíte se zde také o 5 klíčových, vědecky ověřených účincích chlorelly.

Ať již se jedná o tablety chlorelly nebo chlorellu jako prášek, nejde pouze o doplněk stravy, který má přesně dané dávkování. Dávky chlorelly jsou totiž individuální tak, tak jako je individuální každý lidský organismus. Každý si může najít způsob užívání, který mu nejvíce vyhovuje. Chlorellu může třeba zařadit přímo do svého jídelníčku.

chlorella užívání

Chlorella je superpotravinou a jako potravina se dá také využít. Může se stát ingrediencí nejrůznějších čerstvých šťáv a smoothies, ale také polévek, pomazánek, dipů či dokonce dezertů. Přesvědčte se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů. Tady jsou!

Exotické smoothie s mangem a chlorellou

Smíchejte úchvatné exotické chutě s dávkou zelené chlorelly. Vykouzlíte energií nabité smoothie, které vás ohromí také tím, jak chutná.

Ingredience:

  • lžička chlorelly v prášku
  • banán
  • mango
  • kousek ananasu
  • šťáva z pomeranče
  • šťáva z půlky citronu
  • kokosová voda (cca 200 ml)
  • lžička medu nebo vanilkový extrakt

Příprava:

Banán a mango oloupeme, po kouskách vložíme do mixéru. Přidáme kousky oloupaného ananasu (v množství dle chuti) a šťávu z jednoho pomeranče a půlky citronu. Spolu s chlorellou vše rozmixujeme do hladka. Smoothie zředíme kokosovou vodou. Pokud ji nemáme, lze využít i čistou vodu.

Pokud vyznáváte sladší chuť, přidejte do mixéru před mixováním lžičku medu. Milovníci vanilky můžou do smoothie nakapat pár kapek vanilkového extraktu.

 

Studená okurková polévka s avokádem a chlorellou

Ne každá polévka musí být teplá. Také studené polévky mají něco do sebe. Zpestří zejména letní jídelníček, zasytí, ale nezatíží. Nezahřejí, ale osvěží. To platí i pro okurkovou polévku zjemněnou avokádem, kterou obohatí i zelená petrželová nať a chlorella stejné barvy.

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly v prášku
  • avokádo
  • okurka
  • petrželová nať
  • sůl, nejlépe himalájská
  • voda (cca 0,5 l)
  • příp. zakysaná smetana

Příprava:

Oloupanou okurku a oloupané avokádo rozmixujeme v mixéru dohladka spolu s petrželovou natí, solí a chlorellou.

Polévkovou směs zředíme asi půl litrem vody a důkladně promícháme. Před podáváním necháme min. 2 hodiny odstát v chladničce.

Polévku můžeme před podáváním dozdobit lžičkou zakysané smetany, posypeme nasekanou petrželovou natí.

chlorella vaření

Avokádová pomazánka s chlorellou

Hledáte recept na netradiční pomazánku? Tato jemně krémová pomazánka zaujme i svoji zelenou barvou, osvěží každý typ pečiva, oživí váš jídelníček a také poskytne tělu celou řadu užitečných látek. Vyzkoušejte ji také v pikantní obměně s chilli a česnekem, nadchnete jistě všechny fajnšmekry!

Ingredience:

  • čajová lžička chlorelly
  • avokádo
  • 100 g sýru typu žervé
  • lžíce olivového oleje
  • petrželová nať
  • špetka pepře
  • sůl, nejlépe himalájská
  • příp. chilli a stroužek česneku
  • příp. strouhaný parmazán na posypání

Příprava:

Avokádo oloupeme a rozmixujeme spolu s petrželovou natí, olivovým olejem a chlorellou. Po rozmixování vmícháme do zelené směsi žervé a dle chuti dosolíme a popepříme. Milovníci pikantní chuti mohou přidat chilli a prolisovaný česnek.

Podáváme na plátku tmavého chleba. Můžeme posypat strouhaným parmazánem.

 

Čokoládový krém se zelenou chlorellou

Chlorella recept, který uspokojí vaše chuťové pohárky a povzbudí vaše zdraví. Dávka antioxidantů, kterou si můžete dopřát kdykoliv během dne, třeba jako odpolední svačinku, zdravý dezert po obědě nebo třeba jako součást slavnostní večeře.

Ingredience:

  • lžička chlorelly
  • avokádo
  • špetka kakaa (cca půl čajové lžičky)
  • čajová lžička karobu
  • cca 200 ml kokosového mléka
  • lžička medu
  • příp. strouhaný kokos, drcené kakaové boby nebo kousky jahod na ozdobu

Příprava:

Rozmixujte všechny ingredience do podoby jemného vláčného krému. Puding chutná nejlépe chlazený, před podáváním ho proto nechte uležet v ledničce.

Nakonec ho dozdobte strouhaným kokosem a/nebo kakaovými boby. Dezert oživí i kousky čerstvých jahod či jiného ovoce.

Čokoládový krém s chlorellou, recept

 

Oříškovo-medové bonbóny s chlorellou

Zdravé bonbóny? Ano, tyto bonbóny, připravené dle našeho receptu z arašídového másla, karobu, medu a sezamových semínek, zdravé jsou. Zdraví prospěšné vlastnosti ještě doplňuje dávka chlorelly.

Ingredience:

  • lžíce chlorelly
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce kakaa
  • 2 lžíce karobu
  • 3 lžíce bílých sezamových semínek
  • 3 – 4 lžíce včelího medu

Příprava:

Nejprve ve vodní lázni rozehřejte med a arašídové máslo. Vmíchejte karob, kakao, chlorellu a nakonec i sezamová semínka.

Na mírném ohni mícháme směs tak dlouho, dokud nezíská lesklý povrch. Poté ji vylijeme na plech vysypaný karobem a necháme vychladnout, nejlépe v lednici po dobu asi dvou hodin.

Po zchladnutí ztvrdlou hmotu rozkrájíme na kostičky. Jednotlivé kousky můžeme ještě zasypat karobem.

Nakonec nezbývá než se do bonbónů pustit.

 

Chcete se s zelenými potravinami seznámit blíže? Pak by vám mohly přijít vhod i naše další články:

Zelené potraviny - co tvrdí odborníci?

Přehled použitých zdrojů

 

 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Dráždivý tračník – palčivé projevy, babské rady a zkušenosti s léčbou

    18.09.2019

    3 až 20 % Američanů zažije symptomy syndromu dráždivého tračníku (IBS). Jen polovina z nich vyhledá lékařskou pomoc. Avšak správná diagnostika od lékaře je pro správnou léčbu i úlevu klíčová. Lék proti IBS neexistuje. S pomocí doktora to však zvládnout lze. Dráždivý tračník patří mezi nejčastější onemocnění trávicí trubice. Stav postihuje více žen než mužů. […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Cizrnová pomazánka s jogurtem a sýrem cottage

    10.09.2019

    Cizrnová pomazánka je velice vydatným zdrojem rostlinných bílkovin. Cottage sýr a jogurt dodají živočišné bílkoviny. Sytá, zdravá a lehce roztíratelná konzistence se skvělou chutí se stane oblíbenou svačinkou pro celou vaši rodinu 🙂 

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Letní potréninková smoothie bowl s proteinem

    04.09.2019

    Obdiv všem, kdo se i v tomhle vedru místo placatění u vody a krmení se zmrzlinou dokopou k tréninku 🙂 Jako odměnu pro vás mám bílkovinami a živinami napěchovanou smoothie bowl, která skvěle chutná i ochladí.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Vyčerpání organismu – kdy jde pouze o chvilkovou slabost a kdy o nebezpečnou tetanii?

    28.08.2019

    V dnešním článku zjistíte, zda jste jednoduše jen nevyspaní, ve stresu, dehydratovaní, nebo se o vás pokouší těžší problém – velice těžké vyčerpání organismu neboli tetanie. Únava je přirozeným signálem organismu k odpočinku, stejně jako hlad k doplnění energie. Z běžné únavy nebo stresu stačí dobře se vyspat. Při dlouhodobém vypětí a přepínání se však […]

    Číst celej článek

    Letní únava a 10 triků, jak na ni lehce vyzrát

    21.08.2019

    Po dovolené se vám nedaří zařadit do pracovního procesu, připadáte si snad ještě unavenější než tehdy, když jste přemýšleli že vás zmáhá jarní únava. A to jste tolik doufali, že vám baterky dobijí teplé sluneční paprsky.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Spirulina na hubnutí působí velice intenzivně, potvrzují vědci

    14.08.2019

    Výsledky randomizované klinické studie z Mexika ukazují, že suplementace modrozelené sinice spiruliny může zlepšit účinek cvičení na tělesné složení i kardiorespirační schopnost.

    Číst celej článek

    Jak se v létě nenachladit? 10 tipů, abyste si léto užili zdraví, vitální a naplno

    07.08.2019

    Léto je nejoblíbenějším obdobím, na který se většina lidí čeká celý rok. Ať už jste školák a nemůžete se dočkat zaslouženého prázdninového odpočinku od lavice a táborového dobrodružství, mladý dospělý toužící odvázat se na festivalu nebo trochu starší těšící se na vychlazené pivko u vody, exotickou dovolenou nebo třeba první hříbky v lese a dlouhé […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Měkounké cestovatelské proteinové muffiny s čokoládou a tvarohem

    30.07.2019

    Plánujete celodenní letní výlet a nechcete být o hladu? Upečte si lahodnou svačinu, která dodá sílu a energii na celý den. Rozhodně lepší varianta, než zaběhnout do rychlého občerstvení pro několik porcí hranolek. Muffiny po vychladnutí naskládejte do pevné uzavíratelné mističky tak, aby vám během dne neokoraly.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Krémový avokádový dresink pro zdokonalení každého salátu

    25.07.2019

    Kdo chce jíst zdravěji, často sáhne po salátu. Lidé však většinou sáhnou spíše vedle – po salátu, který nezasytí a ani nechutná. Salát se pak kvůli tomu zase na dlouhou dobu ve vašem jídelníčku neobjeví. Mám pro vás tip na zdravý dresing, který k dokonalosti přivede každý salát. Je totiž plný kvalitních tuků i chutí.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    MIKROBIOM může za kila navíc, zubní kazy i slabou imunitu. Jak mikrobiom vyléčit a sebe taky?

    24.07.2019

    Lidé mají 20 000-25 000 párů genů. V těle ale máte něco, co má genů 100 000x více. Mikrobi s vámi žijí v symbióze, na vašem těle i uvnitř něj. Když mají více genetické informace než vy sami, nejspíš vás také hodně ovlivňují. Teoreticky vlastně nejsme lidé, ale mikrobi 🙂 Mikrobi jsou taková malá “zvířátka” […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS