Blog, Strana 43

Zahřívací potraviny hrají prim v zimním jídelníčku

Zahřívací potraviny hrají prim v zimním jídelníčku

Jak by měl vypadat zimní jídelníček? Rozhodně jinak než ten letní. Ani v případě, kdy usilujete o hubnutí, chcete pracovat na své postavě nebo prostě jíst zdravě, neměly by v něm chybět některé potraviny.

Půjde především o zahřívací potraviny, které podpoří metabolismus a současně pomohou s hubnutím. A klidně je můžete využít i jako ingredienci svého zimního smoothie.

 

Zahřívací potraviny vás chrání během zimy

S efektem zahřívání (nebo ochlazování) organismu potravinami pracuje již tisíce let tradiční čínská medicína a další východní nauky, přesto je aktuální i v současnosti.

Na serveru Doktorka.cz na něho upozorňuje například známý výživový specialista Martin Škába. Také na webu Kondice.cz odkazují na moderní studie, které dokládají jasná fakta.

Například studie publikovaná v magazínu European Journal of clinical Nutrition přinesla tyto závěry:

  • zahřívací potraviny zvyšují teplo v lidském organismu
  • mohou zrychlit metabolismus o 5 – 15 %
  • se zrychlením metabolismu dochází také k efektivnějšímu spalování kalorií

Dle uvedené studie patří mezi zahřívací potraviny zejména ty s vysokým obsahem proteinů nebo koření.

 

Zázvor a hřejivé koření

Typickou zahřívací potravinou je zázvor. Každý, kdo někdy ochutnal zázvorový čaj, jistě potvrdí jeho zahřívací účinky. Stejné působení bude mít zázvor i jako ingredience smoothie.

Vyzkoušejte naše ověřené hřejivé recepty:

Těšit se můžete nejenom ze zahřívacího působení zázvoru, ale i z jeho dalších účinků.

  • Posiluje imunitu.
  • Pomáhá při nejrůznějších zažívacích potížích.
  • protizánětlivé účinky.
  • Je prospěšný při chřipce a nachlazení.
  • Tiší bolest, tlumí bolest svalů i kloubů.

zahrivaci_potravina_zazvor

Zázvor patří mezi hřejivé koření, s ním i skořice, chilli, pepř, kari, kurkuma aj. 

Hřejivé účinky slibuje i aromatická skořice, která má také antibakteriální, protivirové a protiplísňové vlastnosti. Navíc je považována za přírodní afrodiziakum. Také skořice napomáhá trávení, podobně jako další druhy koření.

Mezi zahřívací koření se řadí i chilli, hřebíček, pepř, kurkuma nebo kari. Mnoho z nich se pyšní také silnými antioxidačními účinky.

Zvlášť v zimě se proto vyplatí hřejivé koření v kuchyni využívat a zařadit ho do svého jídelníčku.

Mj. pomůže snáze zvládnout období chřipek a nachlazení. Pokud ho přidáte do smoothie, můžete se těšit i z nových chutí a vůní, kterými smoothie provoní.

.

 

Zahřívací ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina je nedílnou součástí každého zdravého jídelníčku, ať již jde o letní nebo zimní jídelníček. V zimě bychom však měli vybírat hřejivé druhy ovoce a zeleniny.

Jde především o sezónní druhy ovoce a zeleniny, tedy takové, které v našich končinách buď přímo dozrávají, nebo jsou díky vysoké trvanlivosti dostupné i v zimě.

Nevhodné jsou naopak ty druhy, které mají vysoký podíl vody. Takové ovoce a zelenina má totiž většinou ochlazující efekt.

zahrivaci_potravina_jablko

Jablko je lokální, sezonní, trvanlivé a trvale dostupné. Ideální ovoce zimního jídelníčku. 

 

8 hřejivých tipů pro zimní jídelníček

  1. Vybírejte si zahřívací potraviny a koření.
  2. Upřednostňujte teplé a hutné pokrmy.
  3. Minimálně jednou denně si dejte teplou polévku.
  4. Každý den si dejte ovoce a zeleninu, mj. dodá organismu vlákninu, vitamíny a minerály.
  5. Alespoň jednou týdně zařaďte luštěniny, už jen kvůli nezanedbatelnému podílu hodnotných bílkovin.
  6. Dopřejte si ořechy a semínka pro vysoký obsah kvalitních tuků.
  7. Nezapomínejte na zelené potraviny jako zdroj chlorofylu - koncentrované energie slunečního záření.
  8. Vyhýbejte se instantním pokrmům a průmyslově zpracovávaným potravinám s obsahem přídatných látek. Potravinová aditiva (éčka) by sice neměla být zdravotně závadná, přesto se do zdravého jídelníčku nedoporučují.

 

Které ovoce a zelenina se hodí do zimního zahřívacího jídelníčku?

  • jablka
  • hrušky
  • mrkev
  • celer
  • tuřín
  • pastinák
  • zelí
  • růžičková kapusta
  • červená řepa
  • černý kořen
  • topinambur
  • křen

V létě je nejlepší ovoce a zelenina v čerstvé podobě, v zimě přijde vhod zejména zelenina kvašená (kysané zelí) a ovoce v sušené podobě (křížaly, sušené švestky, hrušky, meruňky, datle, fíky aj.).

Zimní jídelníček by měl sestávat především z teplých pokrmů – to platí i pro ovoce a zeleninu. Zeleninu si můžeme dopřát vařenou v páře, grilovanou, pečenou, dokonce i krátce osmahnutou. Vhod přijdou nejrůznější polévky, omáčky a kaše. Pochutnejte si na kaších z obilovin, rýže, jáhel nebo pohanky, stejně tak na různých směsích a nákypech, ve kterých je místo i pro ovoce a zeleninu.

Inspiraci najdete mezi našimi recepty, např.:

zahrivaci_potravina_dyne

Dýně je univerzální - využijete ji na sladko i na slano 

 

Další zahřívací potraviny

Také zmiňované obiloviny, na slaný i sladký způsob, jako svačina, příloha i hlavní jídlo do zimního jídelníčku pro své zahřívací účinky skvěle zapadnou.

To platí i o rýži, jáhlách, pohance, bulguru, kroupách apod. Obecně jsou zahřívací účinky přiřazovány všem celozrnným potravinám.

Hojně je najdeme i mezi potravinami živočišného původu, ty jsou však pochopitelně mimo oblast našeho zájmu.

Ideální zahřívací potravinou a složkou zimního jídelníčku jsou luštěniny, které vynikají vysokým podílem kvalitních bílkovin.

Nezapomeňte proto do svého jídelníčku přidat čočku, fazole, hrách, cizrnu nebo sóju.

To jsou potraviny, které vám zimní období pomohou zvládnout ve zdraví, pohodě a příjemném teple. Pokud se bojíte nadýmání, zkuste při vaření k luštěninám přidat bylinky proti nadýmání, např. majoránku.

Také směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS se pyšní cenným obsahem s dávkou bílkovin, vitamínů a minerálů. Mj. v jejím složení najdeme i chlorofyl jako koncentrovanou energii pocházející ze slunečního záření.

Právě sluneční paprsky nám v zimě chybí více než cokoliv jiného. Díky chlorofylu obsaženému v zelených potravinách můžeme sluneční energii svému organismu dodat alespoň zprostředkovaně.

.

 

Semínka a ořechy

Zdravý zimní jídelníček je oproti jídelníčku letnímu tučnější. Není tuk jako tuk. Samozřejmě bychom měli sahat po zdravých tucích s obsahem omega 3 a omega 6 kyselin. Hodnotným zdrojem zdravých tuků jsou především semínka a ořechy.

Ty se skvěle kombinují se zmiňovaným sušeným ovocem a báječně se hodí do zmiňovaných kaší a dalších zimních pokrmů z obilovin, rýže, pohanky apod. Semínka a ořechy také úžasně doplní vaše zimní smoothies a smoothie bowl.

Ořechy a semínka můžete do jídelníčku zařadit i prostřednictvím rostlinného mléka, zdravé alternativy běžného kravského mléka, bez mléčného tuku a mléčného cukru (laktózy).

.

 

Na semínka a ořechy samozřejmě nezapomínáme ani v receptech:

karobová smoothie bowl s blendeou

CHRAŇTE SE:
9 okamžitých tipů, jak se letos bránit nachlazení a chřipce.

Avokádová smoothie bowl se žervé a Carem

Avokádová smoothie bowl se žervé a Carem

Jestli rádi mlsáte čokoládu anebo si často dopřáváte šálek kávy, ale chtěli byste tyto návyky odbourat, jen nevíte jak, máme pro vás řešení. Vyzkoušejte naši hutnou a chutnou smoothie bowl s Carem, které vám nahradí chuť kávy.

Místo klasické čokolády zvolte minimálně 70%, kterou nastrouhejte jak do smoothie, tak i jako ozdobu na misku. Uvidíte, že bude stačit malý kousek, a přitom si pochutnáte a chuť na sladké zaženete.

 

Avokádová smoothie bowl se žervé a Carem

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

avokadova_smoothie_bowl_recept

 

Ingredience:  

  • 1 banán
  • 1/2 avokáda
  • 1 malá miska vloček
  • 2 lžíce Cara
  • 2 lžíce žervé
  • 2 kostičky 70% čokolády
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Banán oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do smoothie mixéru. Avokádo rozpulte, zbavte slupky, nakrájejte a přidejte k banánu. Do mixéru nasypejte Caro, přidejte žervé a kousek nastrouhané čokolády. Zasypte vločkami, dolijte vodou a dobře promixujte.

Pro ještě zdravější variantu vaší smoothie bowl nezapomeňte přidat také lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS, která nakopne i pročistí váš organismus. Poté misku dozdobte banánem, nastrouhanou čokoládou, případně kokosem, oříšky nebo vločkami.

TIP: Místo obyčejné vody můžete použít vodu kokosovou. Čistí organismus a je zdrojem řady živin. Hotovou smoothie bowl můžete ještě dochutit javorovým sirupem, který obsahuje řadu vitamínů a minerálů, navíc funguje jako zdravé sladidlo. 

avokadova_smoothie_bowl_recept_1

Díky žervé a vločkám bude vaše smoothie bowl dokonale sytá. Caro a čokoláda v kombinaci s avokádem a banánem se postarají o skvělou chuť.

 

Účinky použitých surovin:

  • Avokádo povzbuzuje náš mozek, obsahuje důležité bílkoviny a snižuje hladinu inzulinu v krvi.
  • Banán je dobrý a srdce a na ledviny, navíc upravuje práci trávicího traktu.
  • Caro má vysoký obsah vlákniny a je vhodné při hubnutí. Navíc vám pomůže zahnat chuť na kofeinovou kávu.
  • Žervé obsahuje lehce vstřebatelný vápník, nezatíží vaše tělo, ale zároveň vás zasytí.
  • Ovesné vločky mají příznivý vliv na trávicí systém i na samotné trávení.
  • Hořká čokoláda stimuluje nervový systém, tím zahání pocit únavy, navíc působí jako afrodiziakum.
  • Směs superpotravin Blendea SUPERGREENS taktéž bojuje proti únavě, zrychluje metabolismus a upravuje trávení. Vyzkoušejte ji a uvidíte sami.
.
Hydratační exotické smoothie s liči a Blendeou

Hydratační exotické smoothie s liči a Blendeou

Také už vás to studené počasí nebaví? Tak si pojďme navodit trochu letní atmosféru. Jak jinak než skvělým exotickým smoothie z banánu, kiwi, mandarinky a liči.

Liči je součástí tradiční čínské medicíny a mimo jiné posiluje imunitu. V chladném období, které je plné chřipkových epidemií, je jeho konzumace velmi vhodná.

 

Exotické smoothie s liči, kiwi, banánem a mandarinkou

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

smoothie_s_lici

 

Ingredience:  

  • 1 banán
  • 1 mandarinka
  • 1 kiwi
  • 7 kousků liči
  • kousek zázvoru
  • trocha vody na dolití
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Mandarinku, kiwi a banán oloupejte, nakrájejte na kousky a vložte do smoothie mixéru. Přidejte kousek oloupaného zázvoru a nezapomeňte přidat také lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS.

Nakonec oloupejte plody liči, vypeckujte je a vložte do mixéru. Zalijte trochou vody a mixujte. Hotové smoothie můžete dozdobit snítkou rozmarýnu.

TIP: Nebojte se zázvoru. I malý kousek posílí vaši imunitu, zmírní příznaky nachlazení a působí protizánětlivě. Navíc má svěží - orientální chuť. 

smoothie_s_lici_recept

Zralé liči je krásně sladké, a tak příjemně ochutí jinak lehce natrpklé smoothie

 

Účinky použitých surovin:

  • Liči posiluje naši imunitu, působí protizánětlivě, optimalizuje hladinu cukru v krvi a reguluje krevní tlak.
  • Banán zlepšuje výkon našeho mozku a bojuje proti únavě. Také vás dobře zasytí.
  • Mandarinka posiluje organismus a doplňuje minerály. Ideální je při nachlazení, obsahuje hodně vitaminu C.
  • Kiwi také obsahuje hodně vitaminu C, stejně tak i B a A. Je bohaté na draslík, hořčík a železo a posiluje imunitní systém.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS také posiluje imunitu a chrání naše zdraví. Vyzkoušejte ji a využijte její účinky co nejdříve.
.
4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie

4 netradiční způsoby jak si zdravě osladit smoothie

Rafinovaný bílý cukr se označuje jako zabiják 21. století. Samozřejmě, že nejde o jed. To by nemohl být určený ke konzumaci. Problémem je to, že ho konzumujeme nadměrné množství. Na cukru si totiž údajně snadno vytvoříme závislost, podobně jako na nikotinu.

Lidské tělo instinktivně reaguje na sladkou chuť. Je totiž známkou okamžité energie. Zažívací soustava člověka si poradí se všemi živinami, které se běžně vyskytují v přírodě, tedy i s cukrem. Potíž nastává ve chvíli, kdy nepřirozeně vzroste poměr některé z živin ve stravě.

Právě to pozorujeme u cukru, který byl pro naše předky jako přídatná látka nedostupný. Posléze byl drahý tak, že to s ním přehánět prostě nešlo. Dnes máme cukr k dispozici pořád a náležitě toho také využíváme. Proto jsme se bohužel také dostali k tomu, že se cukr označuje jako zabiják.

 

Co je špatné na cukru?

Bílý cukr dodává tělu příliš vysoké dávky energie, která se pak ukládá v podobě tuků. Nadměrná konzumace cukru tak může být příčinou obezity. Vede také ke stavu s vysokou hladinou krevního cukru, kdy dochází k poškozování cévních stěn a zvyšování rizika kardiovaskulárních chorob. Dochází také k zatěžování slinivky břišní.

Jak píše na svém blogu výživová expertka Margit Slimáková: "Postupně může dojít až k rozvoji diabetu druhého typu, zvýšený příjem cukru se může dle nových studií spolupodílet i na vzniku Alzheimerovy choroby."

Bílý cukr neobsahuje nic, co by mohlo být organismu nějak prospěšné. Je nositelem prázdné energie. Jen o něco málo lépe je na tom cukr třtinový, který obsahuje i malý podíl minerálních látek.

Přehánět bychom to však neměli ani s medem, přírodními sirupy (javorový sirup, datlový sirup, agáve sirup), kokosovým cukrem a dalšími přírodními sladidly.

Ta sice nabízejí vyšší nutriční hodnotu s obsahem mikroživin, pořád však jde o velký zdroj přídatného cukru, kterého je v současné stravě příliš.

VIDEO: Obecně sladíme moc a měli bychom sladit méně. Tak to vidí i vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková:

 

Umělá sladidla problém slazení nevyřeší

Řešením není ani vyměnit cukr za umělá sladidla. Ta sice nabízejí sladkou chuť, většinou bez obsahu sacharidů, avšak jde o syntetické látky, se kterými si lidské tělo neumí poradit. Na rizika umělých sladidel poukazuje celá řada vědeckých studií a mj. i výživový expert Martin Škába.

Ten upozorňuje, že umělá sladidla mohou mít na zdraví ještě horší vliv než bílý cukr (sacharóza) nebo fruktóza (ovocný cukr). Nejenže zvyšují riziko obezity, ale zvyšují také chutě na sladké a chuť k jídlu jako takovou, navíc podporují ukládání tuků v těle.

 

Jak zdravě osladit smoothie?

Pokud jde o smoothie, které má být zdravým nápojem, zapomeňte na bílý cukr. Více se dozvíte v článku: Cukr do smoothie nepatří, přesto je v něm pro sacharidy místo. To však neznamená, že by smoothie nemohlo mít lahodnou sladkou chuť.

Jak si zdravě osladit smoothie? Existuje hned několik způsobů. Tyto patří k méně tradičním, ale také nejzdravějším:

 

Banány a další sladké ovoce

Jednou ze základních ingrediencí smoothie je ovoce. Právě ovoce dělá ze smoothie smoothie a právě ovoce je také skvělým způsobem, jak smoothie dodat sladkou chuť. S dávkou ovocného cukru dostaneme do smoothie také velké množství bioaktivních látek, vitamínů, minerálů a enzymů. Ovoce je také bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje zpracování sacharidů v lidském organismu.

Sladkostí vynikají zejména některé druhy ovoce. Jde například o banány, ananas nebo maliny. Ještě vyšší obsah ovocného cukru mají jablka, hrušky, hroznové víno, višně nebo šípky. Všechny tyto plody můžete využít jako zdravý způsob k oslazení smoothie. Mějte přitom na paměti, že nejsladší chuť má to nejvyzrálejší ovoce, kterému se při pěstování dostalo nejvíce slunečních paprsků.

 

Datle a další sušené plody

Sušené ovoce má oproti ovoci čerstvému snížený obsah vody, obsažené živiny jsou koncentrované. Koncentrovaná je v sušených plodech také sladká chuť. Sušené plody obsahují vysoký podíl glukózy a fruktózy.

Díky obsažené fruktóze mají snížený glykemický index, a tím nezpůsobují ani větší výkyvy v hladině krevního cukru. Patří tak k těm nejlepším způsobům, jak si zdravě osladit smoothie. Dosladí také nejrůznější dezerty, moučníky a cukroví.

Mezi všemi sušenými plody ve sladkosti vévodí datle. Ze všeho ovoce mají nejvyšší energetickou hodnotu, ale jsou také bohatým zdrojem některých vitamínů (vitamín A, vitamín B1) a minerálních látek (draslík, měď, železo, vápník). Obdobně jako datle poslouží třeba sušené švestky. K doslazení se skvěle hodí také rozinky, sušené brusinky, sušené višně, sušené plody goji aj.

 

Lucuma a další raw vegan ingredience

V Peru, Ekvádoru a Chile se od pradávna k doslazování využívají plody podobné avokádu. Jde o subtropické ovoce, které se pro své mimořádně výživné složení řadí mezi superpotraviny. Označuje se jako lucuma a u nás je dostupné v sušené podobě jako aromatický prášek sladké chuti připomínající karamel, oříšky nebo sladké brambory. Mj. působí jako silný antioxidant, má protizánětlivé účinky a schopnost posilovat imunitní systém.

Prášek z lucumy je ideální raw veganskou ingrediencí každého smoothie, která se postará o sladkou chuť a navíc obohatí smoothie o řadu živin. Podobně fungují i další raw vegan prášky, například sušený banánový prášek, prášek z šípků, moruše aj.

Sypká sušená směs má oproti jiným formám ovoce jednu výhodu, a tím je její jednoduché a praktické využití, žádné čištění, loupání, krájení ovoce, žádné ušpiněné nádobí, prášek se jednoduše přidá ke smoothie a důkladně promíchá…

VÍTE, ŽE SLADKOU LUCUMOU OSLAZUJEME I NAŠE PRODUKTY?

Konkrétně je to Blendea SUPERBOOST pro podporu imunity a snížení zánětů v těle a Blendea Vegan protein pro sportovce a těžce pracující. Vyživuje klouby, svaly a šlachy a chrání je před zátěží a poškozením.

.
.

 

Ovesné a další rostlinná mléka

Do smoothie se dá přidávat mléko, pokud má jít o smoothie vegetariánské, půjde o mléko rostlinné. Rostlinná mléka jsou dostupná v mnoha různých druzích, vedle ovesného mléka může jít o mléko ze špaldy, ječmene, také prosa, rýže nebo sóji. Tato rostlinná mléka to běžné kravské mléko vždy předčí v lepší stravitelnosti. Neobsahují laktózu (disacharid), najdeme v nich však složené sacharidy.

Obilná mléka se při výrobě zahřívají, dochází tak k rozkladu sacharidů na jednoduché cukry, které mléku dávají přirozeně sladkou chuť. Ta nejkvalitnější obilná mléka a nápoje jsou jemně nasládlé i bez přídatného cukru. Dají se proto využít i jako sladká ingredience smoothie.

DÁLE ČTĚTE: Recept na výrobu domácího rostlinného mléka.

Cuketovo-ovocné lívance nasladko a bez lepku

Cuketovo-ovocné lívance nasladko a bez lepku

Cuketa je zdravá, ale hlavně chuťově neutrální, takže ji využijete i ve sladké kuchyni. Tyhle nadýchané lívanečky považujte za maximálně zdravou snídani nebo svačinku. A nezapomeňte je přibalit dětem do školy. Budou je chtít znovu..:)

 

Cuketovo-ovocné lívance nasladko a bez mouky

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce 

cuketovo_ovocne_livance

 

Na 1 porci (7 malých lívanečků) budete potřebovat:

  • ½ hrnku mouky (200 ml) – já použila hladkou kukuřičnou
  • ¼ najemno nastrouhané cukety
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • Čokoládové steviové kapky – můžete použít jiné sladidlo jako banán či nějaký sirup
  • 2 – 3 lžíce mraženého lesního ovoce
  • Mletá lněná semínka
  • Mandlové mléko
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Jako první si připravíme "vajíčko", tedy zahušťovadlo z mletého lněného semínka, které připravíme z lžičky semínek a 3 lžiček vody. Mezitím si nastrouháme cuketu a necháme rozmrazit lesní ovoce, případně můžete použít mikrovlnku.

Je důležité, aby ovoce nebylo studené, jinak se protáhne doba opékání na pánvi. V misce pak smícháme mouku, kypřící prášek a Blendeu SUPERGREENS a postupně přilijeme mandlové mléko se sladidlem a „vajíčkem“. Nakonec přidáme i cuketu s ovocem. Těsto by mělo mít tužší konzistenci, aby se lívance dobře obracely.

Z takto hotové směsi vytvoříme lívance, které opečeme z obou stran. Osobně se mi osvědčilo stáhnout plamen a přiklopit pánev pokličkou, díky čemuž se krásně zatáhne i horní strana a lívance jdou krásně otočit.

cuketove_livance_recept

Naučte se cuketu použít kdekoliv v kuchyni. V lívancích ji zaručeně nepoznáte. 

 

Účinky použitých surovin:

  • Lesní ovoce je ještě lepším zdrojem vitaminu C než jsou citrusy, který pomáhá k lepší vstřebatelnosti železa.
  • Zařazením cukety do svého jídelníčku do sebe dostanete více potřebných vitaminů a minerálů jako jsou například mangan, fosfor a vitamín A. Navíc ji v jídle neucítíte, takže ji můžete přidávat právě i do sladkých jídel.
  • Lněná semínka, která předem pomelete, dodají obří množství omega 3 mastných kyselin. Ořechy a semínka obsahující tento typ tuků je vhodné skladovat v lednici.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří zdravou směs, která vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá přirozenou energii. Objednejte si ji ideálně hned. 
.
Grapefruitové smoothie s vlašskými ořechy

Grapefruitové smoothie s vlašskými ořechy

Grapefruit je známý svou nahořklou chutí, kvůli které ho někteří lidé nemusí mít zrovna v oblibě. Za touto chutí stojí antioxidant jménem naringenin, který má velký vliv na naši imunitu. Nejen z tohoto důvodu by se tedy grapefruit v našem jídelníčku vyskytovat. A ať už patříte mezi ty, kteří grapefruitu přišli na chuť či nikoliv, máme pro vás skvělý tip, jak jej do svého jídelníčku zařadit.

 

Grapefruitové smoothie s vlašskými ořechy a Blendeou

smoothie_s_grapefruitem

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

 

Ingradience na 1 porci:

  • 1 zralý banán
  • ½ grapefruitu
  • Malá hrstka vlašských ořechů
  • 1 lžíce chia semínek
  • Voda dle potřeby
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Do mixéru nejdříve vložíme vlašské ořechy a rozmixujeme je na prach. Poté přidáme ostatní ingredience, zalijeme vodou a mixujeme do hladka. Hotové smoothie přelijeme do sklenice, dozdobíme nasekanými oříšky a ihned podáváme. Dobrou chuť!

TIP: Pokud vám vadí nahořklá chuť grapefruitu, můžete do smoothie pro jemnější chuť přidat pár datlí.

grapefruitove_smoothie_recept

Obzvláště během zimy seženete veliké a sladké grapefruity všude. Stejně tak vlašské ořechy.

 

Účinky použitých surovin:

  • Grapefruit má mimo naši imunitu vliv také na spalování tuků, protože podporuje látkovou přeměnu cukrů, které se tak neukládají do tuků. Kromě toho má také pozitivní vliv na srdce a cévy a zlepšuje trávení. Z vitamínů a minerálů obsahuje např. vitamin C, hořčík, vápník, draslík nebo železo.
  • Chia semínka obsahují velké množství vápníku a jsou skvělým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Mimo to jsou schopna stabilizovat hladinu cukru v krvi a pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Jak asi víte, chia semínka také velmi snadno absorbují vodu a bobtnají, čímž nám dají pocit sytosti a ušetří nám tak zbytečné chutě na nezdravé potraviny.
  • Vlašské ořechy jsou známé pro svůj obsah kvalitních tuků a také různých vitamínů a minerálů. Mezi ty se řadí např. vitaminy B, E a minerály jako draslík, fosfor, hořčík, železo a zinek. Pomáhají při chudokrevnosti a zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Mnozí lidé si je také oblíbili pro jejich příznivý vliv na nervovou soustavu.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která Vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá Vám přirozenou energii. Objednejte si ji ideálně hned.
.
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Víte proč?

Přidaný cukr do smoothie nepatří. Víte proč?

Smoothie – hutný nápoj z rozmixovaného ovoce a zeleniny je oblíbenou pochoutkou, která dodá lidskému tělu celé spektrum cenných bioaktivních látek a velkou dávku povzbuzující energie. Existuje nespočet druhů smoothie, ze kterých si jistě vybere každý.

Existuje nespočet receptů a také nespočet ingrediencí, které se dají do smoothie přidat. Pochopitelně mezi nimi najdete i BIO směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Na druhé straně není možné do smoothie přidat úplně všechno.

 

Co je to vlastně smoothie?

Smoothie je definováno hedvábnou konzistencí (z anglického slova „smooth“). Může hrát mnoha různými chutěmi, vůněmi a barvami. Z podstaty by vždy mělo jít o zdravý nápoj. Aby tomu tak skutečně bylo, není mezi ingrediencemi smoothie prostor pro konzervanty, umělá barviva, aromata, dochucovadla, ale ani pro umělá sladidla nebo bílý cukr.

To však neznamená, že je pro smoothie zapovězená sladká chuť. Naopak, jeho základem bývá ovoce a zelenina. A ovoce je známé také jako nejzdravější nositel sladké chuti. Patří také k těm nejzdravějším zdrojům cukru (sacharidů), a to především fruktózy.

Pokud si tedy chceme dopřát ve smoothie sladkou chuť, není nic jednoduššího (a zdravějšího) než sáhnout po sladkém ovoci s vyšším obsahem fruktózy. K dispozici jsou i další potraviny s přirozeným obsahem cukru.

maliny_jako_zdrave_sladidlo

Maliny jsou jedním z nejsladších druhů ovoce

 

Které ovoce je nejsladší?

  • 1 – 5 g na 100 g fruktózy obsahuje například banán, maliny, ananas nebo rybíz (dle serveru Bezpečnostpotravin.cz)
  • více než 5 g na 100 g fruktózy obsahují například hrozny, ale také jablka, hrušky, višně nebo šípky

Ke zdravému doslazení smoothie skvěle poslouží i sušené ovoce, především datle, sušené fíky, sušené švestky nebo rozinky. Další možností jsou i nejrůznější přírodní sirupy (agáve, datlový sirup, javorový sirup aj.).

 

Přirozené zdroje cukru

Sladká chuť může mít původ nejenom v ovoci, ale také v zelenině jako jsou rajčata, papriky, karotka, kukuřice, červená řepa nebo zelí.

Zdrojem sladkosti, resp. cukru můžou být i mléčné výrobky. Různé druhy mléka totiž obsahují 2 – 8 % disacharidu označovaného jako laktóza. I mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, kefír) se mohou stát ingrediencí smoothies. Jde však o potraviny živočišného původu, které nejsou žádoucí v případě smoothie pro vegetariány a vegany.

Vegetariánské či veganské smoothie přesto mléko obsahovat může. Půjde však o mléko rostlinné, například mandlové, rýžové, sójové, kokosové, ovesné mléko aj.

Může jít i o rostlinná mléka domácí výroby, která se připravují především z různých oříšků a semínek, zejména mandlové, lískooříškové, makové, sezamové, slunečnicové mléko, kamutové, pohankové mléko aj. Tato rostlinná mléka pochopitelně neobsahují mléčný cukr, přesto ve srovnání s klasickým mlékem živočišného původu ve svém složení mají sacharidů a tuků více.

cukr_bily_zabijak

Rafinovaný bílý cukr je taková česká kuchyňská klasika, ale ve zdravém jídelníčku by neměl být vůbec

 

Jak se vyznat v sacharidech?

Jak to s těmi cukry, resp. sacharidy vlastně je? Výživová expertka Margit Slimáková na svém webu popisuje, že základním cukrem je monosacharid glukóza. Z ní se skládá většina složených sacharidů (disacharidy, polysacharidy). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Aby se k buňkám energie z glukózy dostala, je zapotřebí hormon inzulín.

Obsah glukózy v potravinách určuje tzv. glykemický index. Čím vyšší glykemický index, tím vyšší obsah glukózy, tím více daná potraviny zvyšuje hladinu krevního cukru, podněcuje zvýšené vylučování hormonu inzulínu do krve, a tím rychleji se tráví. Čím vyšší glykemický index, tím rychleji po jídle přicházejí pocity hladu. Glukóza jako taková má glykemický index nejvyšší.

Izomerem glukózy je fruktóza, jednoduchý cukr, který najdeme zejména v ovoci. Proto se mu také říká ovocný cukr. Fruktóza má nižší glykemický index než glukóza, nezvyšuje hladinu krevního cukru, zato však zvyšuje hladinu hormonu s názvem gherlin. Ten je známý jako hormon hladu, vzbuzuje totiž chuť k jídlu.

Jeden díl glukózy a jeden díl fruktózy – to je disacharid sacharóza, klasický stolní cukr z cukrové řepy a cukrové třtiny. Označuje se také jako řepný, třtinový nebo jen stolní (konzumní) cukr. I tento cukr se vyznačuje vysokým glykemickým indexem, už proto není vhodný jako ingredience zdravých nápojů, tím ani smoothies.

 

Jednoduché a složené sacharidy

Sacharidy (karbohydráty, uhlovodany, glycidy) jsou jednou ze tří základních živin v potravě. Pod označením sacharidy však najdeme různorodé látky s různými účinky na metabolismus. Jsou zdrojem energie pro lidský organismus, a to:

  • okamžité energie (jednoduché sacharidy – monosacharidy)
  • zásobní, pomalé energie (složené sacharidy, které se v lidském těle rozkládají na sacharidy jednoduché)

Velkou část sacharidů v běžném jídelníčku tvoří disacharidy, složené ze dvou jednotek monosacharidů. Patří mezi ně sacharóza, ale také laktóza a maltóza (sladový cukr).

Mnoho jednoduchých sacharidů v jednom – to jsou polysacharidy, jako je škrob. Tyto sacharidy nechutnají sladce, přesto se v lidském těle rozkládají na jednoduché sacharidy a pak mají i podobné účinky.

Jak upozorňuje Iva Málková ze společnosti STOP pro server Proženy.cz: „Chybí sladká chuť, a tak si lidé neuvědomují, že štěpením sacharidů z brambor nebo rýže vzniká glukóza, která má stejné účinky jako glukóza z bílého cukru.“

Na druhé straně mezi polysacharidy najdeme i látky jako je celulóza nebo pektiny. Jde o tzv. vlákninu, která je v lidském těle nestravitelná. Nedochází tedy k jejímu rozkladu na jednoduché sacharidy, není zdrojem energie, a přesto je prospěšná.

zdrave_sladke_veganske_livance_s_blendeou

Přirozeně sladké, a přesto zdravé lívance s ovocem a Blendeou SUPERGREENS 

.

 

Základní dělení sacharidů

MONOSACHARIDY

  • galaktóza
  • D-manóza
  • D glukosamin
  • D-galaktóza
  • glukóza (hroznový cukr, krevní cukr)
  • fruktóza (ovocný cukr)

 

DISACHARIDY

  • laktóza (mléčný cukr)
  • sacharóza (řepný cukr)
  • maltóza (sladový cukr)

 

POLYSACHARIDY

  • škrob
  • glykogen
  • celulóza
  • chitin
  • vláknina

 

Cukry přirozeně se vyskytující a cukry přidané

Sacharidy by měly zaujímat 50 – 55 % z celkového energetického příjmu. Přednost by však měly mít polysacharidy a vláknina. Vybírat bychom si měli sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Sacharidy se v potravinách vyskytují přirozeně, bohužel v současné stravě velkou část přijímaných cukrů tvoří i cukry přidané. Jde o tzv. prázdné kalorie. Přidaný cukr by ve stravě neměl tvořit více než 10 % celkového energetického příjmu.

Dle Světové zdravotnické organizace bychom kvůli svému zdraví měli snížit příjem přídatných cukrů dokonce pod 5 % z celkového energetického příjmu. V praxi většina z nás doporučené dávky přídatného cukru výrazně převyšuje.

VIDEO: Dokument o škodlivosti cukru.

 

Je rafinovaný bílý cukr sladký zabiják?

Klasický bílý cukr se dnes označuje jako "sladký zabiják nebo bílý jed". Ať je to jakkoli, pokud to jde, měli bychom se přídatnému cukru vyhýbat, tedy i ve smoothies. Nejlepší variantou je sladkou chuť dodat prostřednictvím přirozeně vyskytujícího se cukru v ovoci a zelenině.

Samozřejmě existují zdravější alternativy bílého cukru. I v případě zdravějších alternativ stolního cukru bychom se však měli držet zkrátka. I ty jsou totiž většinou zdrojem jednoduchých sacharidů a řadíme je mezi přídatné cukry. Pro zdraví nejsou příliš vhodná ani umělá sladidla.

Lehká valentýnská smoothie bowl pro oba

Lehká valentýnská smoothie bowl pro oba

Svátek zamilovaných se blíží a i já jsem se na něj připravila. Přichystala jsem recept na lehký a zdravý dezert, který bude jistě příjemnou sladkou tečkou za vaším valentýnským menu. Vyzkoušejte ho také. Uvidíte, že si ho zamilujete vy i vaše drahá polovička ;)

 

Valentýnská smoothie bowl s jahodami a cukrovým melounem

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 2 porce

valentynska_smoothie_bowl

 

Ingredience:  

  • 1/2 cukrového melounu
  • 1/2 zralého avokáda
  • 8 jahod
  • 1 grep
  • trochu mléka na dolití
  • sušené ovoce na dozdobení
  • lžička medu
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Meloun a avokádo rozpulte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Grep oloupejte a jednotlivé měsíčky spolu s kousky avokáda a melounu vložte do smoothie mixéru. Přidejte i omyté jahody, lžičku medu a vše důkladně promíchejte Pro znásobení zdravotních benefitů určitě přidejte lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS.

Všechny ingredience dobře rozmixujte do hladké směsi a nalijte do misek. Nakonec dozdobte dle libosti sušeným či čerstvým ovocem.

TIP: Jahody jsou vyloženě valentýnskou superpotravinou. Nejen, že jsou zdravé a lahodné, ale zvyšují sexuální výkonnost ;)  

valentynska_smoothie_bowl_recept

Dbejte na to, abyste všechny suroviny na toto smoothie měli opravdu zralé. Budou tak sladší a smoothie chutnější. Navíc se vám zralé budou lépe mixovat a v této kombinaci vytvoří přímo božskou pěnu. 

 

Účinky použitých surovin:

  • Žlutý meloun kromě toho, že čistí ledviny a posiluje imunitu, napíná naši pokožku. Díky němu budete vypadat líp ;) 
  • Jahody podporují vylučování vody z těla, takže po pozření budete vypadat štíhlejší. Jsou navíc skvělými antioxidanty a mají hodně vitaminu C.
  • Avokádo také pomáhá hubnout, navíc po pozření avokáda se lidé cítí šťastnější.
  • Grep čistí tělo a je vhodný na hubnutí.
  • Směs superpotravin Blendea SUPERGREENS nakopává organismus, což se vám může v tento příjemný den hodit. Vyzkoušejte ji ještě dnes a buďte připraveni!
.
Zelené veganské lívance s banánem a Blendeou

Zelené veganské lívance s banánem a Blendeou

Taky tak milujete snídaně do postele? Skvělým tipem, jak takovou snídani ozvláštnit jsou právě lívance s Blendeou, na které pro Vás dnes máme recept. Jsou jednoduché a rychlé na přípravu, skvěle stravitelné, chutné, a navíc neobsahují žádné živočišné produkty, takže jsou vhodné i pro vegany.

 

Zelené veganské lívance s Blendeou (RECEPT)

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

veganske_livance

 

Ingradience na 1 porci:

  • ½ hrnku špaldové mouky
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 3 lžíce vody
  • ½ rozmačkaného zralého banánu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička agáve sirupu
  • ½ hrnku rostlinného mléka
  • kokosový olej dle potřeby
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup přípravy:

Nejdříve si smícháme lněná semínka s vodou a necháme chvíli odležet, aby se voda do semínek vsákla. Mezitím si v jedné misce smícháme mouku s Blendeou SUPERGREENS a práškem do pečiva a ve druhé polovinu rozmačkaného banánu s rostlinným mlékem a agáve sirupem.

Poté přidáme tekuté ingredience ke směsi mouky a promícháme. Nakonec přidáme lněná semínka a ještě chvíli mícháme. Lívance poté smažíme na kokosovém oleji a dozdobíme např. ovocnou marmeládou, rostlinným jogurtem, oříšky a ovocem. a Dobrou chuť!

veganske_livance_recept_1

Pro smažení můžete použít i jakýkoliv jiný rostlinný olej

 

Účinky použitých surovin:

  • Lněná semínka obsahují velké množství vlákniny a jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Dále také obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny a mnoho vitamínů jako např. vitamíny B, C a E. Mimo to jsou také zdrojem železa, draslíku, vápníku a hořčíku. Dále velmi pomáhají při potížích s trávením, problematickou pletí a jako prevence proti virovým onemocněním.
  • Rostlinná mléka a rostlinné jogurty jsou skvělou náhradou za mléko a jogurty kravské, protože oproti němu jsou vysoce zásadotvorné a pomáhají tak udržovat optimální pH krve. To má obrovský vliv na prevenci mnoha onemocnění jako je rakovina, srdeční onemocnění, infekční choroby apod. Dále obsahují až 4 gramy bílkovin na 100 g, což je mnohdy více, než obsahuje krabicové kravské mléko nebo jogurt. Většina z nich je také obohacena o vápník a má ho tedy stejné množství na 100 g jako právě zmiňované kravské mléko.
  • Kokosový olej je velmi lehce stravitelný, pomáhá se špatným trávením nebo nadýmáním a podporuje látkovou výměnu v organismu, takže zrychluje metabolismus. Tím také posiluje imunitní systém, čemuž pomáhá i vysoký obsah kvalitních tuků.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která Vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá Vám přirozenou energii. Objednejte ještě dnes.
.
"Keď si obklopená skvelými ľuďmi, práca potom ide jedna radosť." - rozhovor se Soňou Valovou

"Keď si obklopená skvelými ľuďmi, práca potom ide jedna radosť." - rozhovor se Soňou Valovou

Naše týmové předsevzetí držíme. Slíbili jsme, že se vám více představíme. Během ledna jste poznali našeho Petra, tvůrce myšlenky.

Kdo ale stojí za vizuální stránkou naší nové brožurky? Je to ten stejný člověk, který pro vás připravil třeba i etiketu Blendey a kouzlí s grafickými programy. Naše Sonička.

Soni, prozraď nám, co a kde studuješ?

Študujem Management so zameraním na stratégiu a podnikanie v Lisabone.

 

Jak se ti líbí život v Lisaboně?

Som tu síce len rok, ale zatiaľ sa mi tu veľmi páči.  Všetko je tu viac uvoľnené. Ľudia žijú aktívne, ale nestresujú sa. To je mi veľmi sympatické.

 

Co plánuješ letos?

Dokončiť školu, to je momentálne moja priorita. Cez leto by som s priateľom chcela objaviť ďalšie časti Portugalska, ktoré som doposiaľ nenavštívila, ako Azorské ostrovy či mesto Porto.

 

Jsi také nadšená cestovatelka jako Petr?

Je pravda, že milujem cestovanie. Dokonca ešte pred pár rokmi som ho milovala až tak, že som sa rozhodla pracovať ako letuška. Obletela som celý svet a splnila si takmer každý cestovateľský sen, ktorý som mala už ako malé dievča. Teraz som však radšej nohami pevne na zemi a nezaleží mi ani tak na tom kam cestujem, ale s kým cestujem.

sona_valova_blendea

Soňa jako letuška proletěla doslova celý svět

 

Jsou nějaká místa, která plánuješ v budoucnu navštívit?

Pravdupovediac ani nie. Ako hovorím, väčšinu miest, ktoré som kedy chcela vidieť som už navštívila. Rada by som ale išla na dovolenku s celou mojou rodinou. Kam, to je mi úprimne celkom jedno:)

 

Co máš v Blendea týmu na starost?

Vo firme mám na starosti hlavne grafiku a prípravu vizuálneho obsahu pre našich zákazníkov a followerov na sietiach. Teda všetko od návrhu etikety, cez fotenie produktov až po prípravu brožúrky či e-booku.

 

Co tě na tvé práci nejvíce baví?

Asi najviac to, že môžem pracovať na propagácii produktu, ktorému naozaj verím. Navyše, keď si obklopená skvelými ľuďmi, práca potom ide jedna radosť.

 

Jak jsi se k tvé práci dostala?

Úplnou náhodou. Počas mojej stáže v Mníchove som si spravila kurz na ovládanie laserového vyrezávača. Vďaka tomu som sa naučila pracovať v programe Illustrator. Neskôr k tomu pribudli ďalšie grafické programy a zistila som, že grafika je to, čo ma skutočne baví a napĺňa.

 

Jak nejraději trávíš svůj volný čas?

Najradšej chodím na pláž s našim psíkom Benym. To mi vždy dodá obrovské množstvo energie.

sona_valova_tym_blendea

Soňa a neposedný pejsek Beny jsou v Lisabonu nerozlučná dvojka

 

Jak nejraději piješ Blendeu? Máš nějaký oblíbený smoothie recept?

Nalačno s vodou a citrónom. Moje obľúbené smoothie je špenátové s kiwi a Blendea SUPERGREENS.

 

Máš nějaké své zásady zdravého životního stylu?

  1. Raňajky sú základ dňa.
  2. Jesť menšie porcie, ale častejšie.

 

Jaké je tvé oblíbené motto?

 sona_valova_motto

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti? Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail sona@blendea.cz. Budeme se těšit!