Přidaný cukr do smoothie nepatří. Víte proč?

Smoothie – hutný nápoj z rozmixovaného ovoce a zeleniny je oblíbenou pochoutkou, která dodá lidskému tělu celé spektrum cenných bioaktivních látek a velkou dávku povzbuzující energie. Existuje nespočet druhů smoothie, ze kterých si jistě vybere každý.

Existuje nespočet receptů a také nespočet ingrediencí, které se dají do smoothie přidat. Pochopitelně mezi nimi najdete i BIO směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Na druhé straně není možné do smoothie přidat úplně všechno.

Co je to vlastně smoothie?

Smoothie je definováno hedvábnou konzistencí (z anglického slova „smooth“). Může hrát mnoha různými chutěmi, vůněmi a barvami. Z podstaty by vždy mělo jít o zdravý nápoj. Aby tomu tak skutečně bylo, není mezi ingrediencemi smoothie prostor pro konzervanty, umělá barviva, aromata, dochucovadla, ale ani pro umělá sladidla nebo bílý cukr.

To však neznamená, že je pro smoothie zapovězená sladká chuť. Naopak, jeho základem bývá ovoce a zelenina. A ovoce je známé také jako nejzdravější nositel sladké chuti. Patří také k těm nejzdravějším zdrojům cukru (sacharidů), a to především fruktózy.

Pokud si tedy chceme dopřát ve smoothie sladkou chuť, není nic jednoduššího (a zdravějšího) než sáhnout po sladkém ovoci s vyšším obsahem fruktózy. K dispozici jsou i další potraviny s přirozeným obsahem cukru.

maliny s vysokým obsahem fruktózy

Maliny jsou jedním z nejsladších druhů ovoce

Které ovoce je nejsladší?

  • 1 – 5 g na 100 g fruktózy obsahuje například banán, maliny, ananas nebo rybíz (dle serveru Bezpečnostpotravin.cz)
  • více než 5 g na 100 g fruktózy obsahují například hrozny, ale také jablka, hrušky, višně nebo šípky

Ke zdravému doslazení smoothie skvěle poslouží i sušené ovoce, především datle, sušené fíky, sušené švestky nebo rozinky. Další možností jsou i nejrůznější přírodní sirupy (agáve, datlový sirup, javorový sirup aj.).

Přirozené zdroje cukru

Sladká chuť může mít původ nejenom v ovoci, ale také v zelenině jako jsou rajčata, papriky, karotka, kukuřice, červená řepa nebo zelí.

Zdrojem sladkosti, resp. cukru můžou být i mléčné výrobky. Různé druhy mléka totiž obsahují 2 – 8 % disacharidu označovaného jako laktóza. I mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, kefír) se mohou stát ingrediencí smoothies. Jde však o potraviny živočišného původu, které nejsou žádoucí v případě smoothie pro vegetariány a vegany.

Vegetariánské či veganské smoothie přesto mléko obsahovat může. Půjde však o mléko rostlinné, například mandlové, rýžové, sójové, kokosové, ovesné mléko aj.

Může jít i o rostlinná mléka domácí výroby, která se připravují především z různých oříšků a semínek, zejména mandlové, lískooříškové, makové, sezamové, slunečnicové mléko, kamutové, pohankové mléko aj. Tato rostlinná mléka pochopitelně neobsahují mléčný cukr, přesto ve srovnání s klasickým mlékem živočišného původu ve svém složení mají sacharidů a tuků více.

nevhodný bílý cukr

Rafinovaný bílý cukr je taková česká kuchyňská klasika, ale ve zdravém jídelníčku by neměl být vůbec

Jak se vyznat v sacharidech?

Jak to s těmi cukry, resp. sacharidy vlastně je? Výživová expertka Margit Slimáková na svém webu popisuje, že základním cukrem je monosacharid glukóza. Z ní se skládá většina složených sacharidů (disacharidy, polysacharidy). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Aby se k buňkám energie z glukózy dostala, je zapotřebí hormon inzulín.

Obsah glukózy v potravinách určuje tzv. glykemický index. Čím vyšší glykemický index, tím vyšší obsah glukózy, tím více daná potraviny zvyšuje hladinu krevního cukru, podněcuje zvýšené vylučování hormonu inzulínu do krve, a tím rychleji se tráví. Čím vyšší glykemický index, tím rychleji po jídle přicházejí pocity hladu. Glukóza jako taková má glykemický index nejvyšší.

Izomerem glukózy je fruktóza, jednoduchý cukr, který najdeme zejména v ovoci. Proto se mu také říká ovocný cukr. Fruktóza má nižší glykemický index než glukóza, nezvyšuje hladinu krevního cukru, zato však zvyšuje hladinu hormonu s názvem gherlin. Ten je známý jako hormon hladu, vzbuzuje totiž chuť k jídlu.

Jeden díl glukózy a jeden díl fruktózy – to je disacharid sacharóza, klasický stolní cukr z cukrové řepy a cukrové třtiny. Označuje se také jako řepný, třtinový nebo jen stolní (konzumní) cukr. I tento cukr se vyznačuje vysokým glykemickým indexem, už proto není vhodný jako ingredience zdravých nápojů, tím ani smoothies.

Jednoduché a složené sacharidy

Sacharidy (karbohydráty, uhlovodany, glycidy) jsou jednou ze tří základních živin v potravě. Pod označením sacharidy však najdeme různorodé látky s různými účinky na metabolismus. Jsou zdrojem energie pro lidský organismus, a to:

  • okamžité energie (jednoduché sacharidy – monosacharidy)
  • zásobní, pomalé energie (složené sacharidy, které se v lidském těle rozkládají na sacharidy jednoduché)

Velkou část sacharidů v běžném jídelníčku tvoří disacharidy, složené ze dvou jednotek monosacharidů. Patří mezi ně sacharóza, ale také laktóza a maltóza (sladový cukr).

Mnoho jednoduchých sacharidů v jednom – to jsou polysacharidy, jako je škrob. Tyto sacharidy nechutnají sladce, přesto se v lidském těle rozkládají na jednoduché sacharidy a pak mají i podobné účinky.

Jak upozorňuje Iva Málková ze společnosti STOP pro server Proženy.cz: „Chybí sladká chuť, a tak si lidé neuvědomují, že štěpením sacharidů z brambor nebo rýže vzniká glukóza, která má stejné účinky jako glukóza z bílého cukru.“

Na druhé straně mezi polysacharidy najdeme i látky jako je celulóza nebo pektiny. Jde o tzv. vlákninu, která je v lidském těle nestravitelná. Nedochází tedy k jejímu rozkladu na jednoduché sacharidy, není zdrojem energie, a přesto je prospěšná.

veganské lívance s Blendeou

Přirozeně sladké, a přesto zdravé lívance s ovocem a Blendeou 

Základní dělení sacharidů

MONOSACHARIDY

  • galaktóza
  • D-manóza
  • D glukosamin
  • D-galaktóza
  • glukóza (hroznový cukr, krevní cukr)
  • fruktóza (ovocný cukr)

DISACHARIDY

  • laktóza (mléčný cukr)
  • sacharóza (řepný cukr)
  • maltóza (sladový cukr)

POLYSACHARIDY

  • škrob
  • glykogen
  • celulóza
  • chitin
  • vláknina

Cukry přirozeně se vyskytující a cukry přidané

Sacharidy by měly zaujímat 50 – 55 % z celkového energetického příjmu. Přednost by však měly mít polysacharidy a vláknina. Vybírat bychom si měli sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Sacharidy se v potravinách vyskytují přirozeně, bohužel v současné stravě velkou část přijímaných cukrů tvoří i cukry přidané. Jde o tzv. prázdné kalorie. Přidaný cukr by ve stravě neměl tvořit více než 10 % celkového energetického příjmu.

Dle Světové zdravotnické organizace bychom kvůli svému zdraví měli snížit příjem přídatných cukrů dokonce pod 5 % z celkového energetického příjmu. V praxi většina z nás doporučené dávky přídatného cukru výrazně převyšuje.

VIDEO: Dokument o škodlivosti cukru.

Je rafinovaný bílý cukr sladký zabiják?

Klasický bílý cukr se dnes označuje jako „sladký zabiják nebo bílý jed“. Ať je to jakkoli, pokud to jde, měli bychom se přídatnému cukru vyhýbat, tedy i ve smoothies. Nejlepší variantou je sladkou chuť dodat prostřednictvím přirozeně vyskytujícího se cukru v ovoci a zelenině.

Samozřejmě existují zdravější alternativy bílého cukru. I v případě zdravějších alternativ stolního cukru bychom se však měli držet zkrátka. I ty jsou totiž většinou zdrojem jednoduchých sacharidů a řadíme je mezi přídatné cukry. Pro zdraví nejsou příliš vhodná ani umělá sladidla.

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

Shilajit: Zdraví prospěšná pryskyřice? Jak se jí a co dělá? 🪨

14.05.2024

Shilajit je přírodní látka rostlinného původu s různými zdravotními účinky. Je to pryskyřice a tedy lepkavá, tmavá hmota podobná dehtu nebo syrové ropě, která se v přirozené formě vyskytuje různě po světě. Historicky nejvyšší oblibu si získala v tradiční ajurvédské a tedy původní indické medicíně. V článku jmenuji aktuálně dostupné důkazy o zdravotních účincích shilajitu, […]

Číst celý článek

Co je v doplňku lepší, extrakt nebo prášek ze sušené rostliny?

25.04.2024

Věčné téma a jeden z prvních požadavků na složení doplňků stravy: Užívat doplňky s extrakty z rostlin nebo sušené prášky či práškové směsi z celých surovin? Každá forma doplňků má své plusy i mínusy. Jelikož v Blendea vyrábíme několik doplňků v obou formách, vysvětleme si, pro koho je která vhodná a proč.

Číst celý článek

Bestseller SUPERGREENS hlásí nové svěží příchutě: lesní směs, mango, hruška, višeň a švestka 😍

17.04.2024

Co jste po nás chtěli, to jsme pro vás vyrobili! A pokud jste náhodou nechtěli nic, i tak budete příjemně překvapení. O co jde?

Číst celý článek

Rozmarýnový olej: Na vlasy jako stvořený 👩🏼

21.03.2024

Výraz Rozmarýnový olej na vlasy hledá na českém internetu přes 6000 lidí měsíčně (!!). Jelikož rozmarýnový olej nově přidáváme do vlasového séra pod značkou Blendea, opět jsem si sedl nad odborné zdroje a hledal v nich důkazy jak rozmarýnový olej působí na růst a kvalitu vlasů a jakou roli hraje v prevenci před jejich vypadáváním. […]

Číst celý článek

Atopický ekzém jako důsledek mikrobiální dysbiózy. Jak souvisejí a co jíst? 🤔

12.03.2024

O příčinách vzniku atopického ekzému a metodách, jak jej zklidnit svépomocí jsem již obsáhlý článek psal nedávno. Na svět ale přicházejí pořád nové vědecké studie, které míru závažnosti a úlevu od atopického ekzému spojují se zdravím střev a tím, co přesně jíme. Důležité je zde zdraví střevní mikrobioty a optimální stav toho, co vědci nazývají […]

Číst celý článek

Vaginální mykóza: Příčiny a protikvasinková dieta, která vás zbaví infekce 🍄

22.02.2024

Vaginální mykóza je bezesporu nepříjemný a rizikový intimní problém způsobený vaginální kvasinkovou infekcí. Příznaky jsou vesměs nepříjemné a postiženou omezují v denních návycích i hygieně. Mykóza se projevuje pálením, podrážděním, zarudnutím a svěděním kůže kolem pochvy, zároveň může měnit vlastnosti poševního výtoku. Kromě toho, že postižená zažívá značně nepříjemné pocity a nemá jistotu v tom, […]

Číst celý článek

Detoxikace organismu pohledem nutričního speciality: Je detox vůbec správný?

01.02.2024

S příchodem nového roku přichází i různá novoroční předsevzetí. Jedním z nejčastějších je „očista“ a detoxikace organismu, abychom vcházeli do nového roku s tzv. „čistým štítem“. Je to ale skutečně zapotřebí? Potřebuje naše tělo skutečně detoxikační programy? Na to se podíváme v článku, který pro Vás napsala nutriční specialistka Mgr. Kristýna Kubíková. 

Číst celý článek

Steatóza jater (ztučnění) nesouvisí pouze s alkoholem. Co dělat, aby játra „zhubla“?

04.01.2024

Steatóza jater označuje nežádoucí a rizikový stav, kdy se v játrech nahromadí nadbytečné množství tuku (nad 5 % hmotnosti jater). Hlavním rizikovým faktorem ztučnění jater jsou různé metabolické stavy a tedy procesy proměny, které se v játrech odehrávají. Steatózu může vyvolat i nadměrné pití alkoholu a, co si budem, v Česku je alkohol velmi častou […]

Číst celý článek

Jak mít o svátcích v pohodě trávení?

30.11.2023

„Já si o svátcích jím co chci!“ řekl nejeden svátečník, kterého pak bolel žaludek a břicho se mu nafukovalo až do Tří králů. „Já o svátcích držím zásadně dietu!“ řekl si druhý a pak u sváteční tabule záviděl, jak si ostatní přidávají salátku, než se jim dosmaží třetí kapří podkovička a zatím si přicinkávali druhým […]

Číst celý článek

Reflux: Co dělat, když se obsah žaludku vrací přes jícen a proč se to děje?

25.11.2023

Reflux, v lékařském slovníku gastroezofageální reflux, v lidské řeči reflux jícnu nebo kyselý reflux označuje častou poruchu, kdy se natrávená potrava a žaludeční šťávy vracejí zpět do jícnu. Jícen je trubice spojující hltan s žaludkem. Reflux vyvolává nepříjemné pálení žáhy, krkání, pocity překyselení, tíhy, tlaku a bolesti na hrudi a někdy až zvracení. Mnozí lidé […]

Číst celý článek