Přidaný cukr do smoothie nepatří. Víte proč?

Smoothie – hutný nápoj z rozmixovaného ovoce a zeleniny je oblíbenou pochoutkou, která dodá lidskému tělu celé spektrum cenných bioaktivních látek a velkou dávku povzbuzující energie. Existuje nespočet druhů smoothie, ze kterých si jistě vybere každý.

Existuje nespočet receptů a také nespočet ingrediencí, které se dají do smoothie přidat. Pochopitelně mezi nimi najdete i BIO směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Na druhé straně není možné do smoothie přidat úplně všechno.

Co je to vlastně smoothie?

Smoothie je definováno hedvábnou konzistencí (z anglického slova „smooth“). Může hrát mnoha různými chutěmi, vůněmi a barvami. Z podstaty by vždy mělo jít o zdravý nápoj. Aby tomu tak skutečně bylo, není mezi ingrediencemi smoothie prostor pro konzervanty, umělá barviva, aromata, dochucovadla, ale ani pro umělá sladidla nebo bílý cukr.

To však neznamená, že je pro smoothie zapovězená sladká chuť. Naopak, jeho základem bývá ovoce a zelenina. A ovoce je známé také jako nejzdravější nositel sladké chuti. Patří také k těm nejzdravějším zdrojům cukru (sacharidů), a to především fruktózy.

Pokud si tedy chceme dopřát ve smoothie sladkou chuť, není nic jednoduššího (a zdravějšího) než sáhnout po sladkém ovoci s vyšším obsahem fruktózy. K dispozici jsou i další potraviny s přirozeným obsahem cukru.

maliny s vysokým obsahem fruktózy

Maliny jsou jedním z nejsladších druhů ovoce

Které ovoce je nejsladší?

  • 1 – 5 g na 100 g fruktózy obsahuje například banán, maliny, ananas nebo rybíz (dle serveru Bezpečnostpotravin.cz)
  • více než 5 g na 100 g fruktózy obsahují například hrozny, ale také jablka, hrušky, višně nebo šípky

Ke zdravému doslazení smoothie skvěle poslouží i sušené ovoce, především datle, sušené fíky, sušené švestky nebo rozinky. Další možností jsou i nejrůznější přírodní sirupy (agáve, datlový sirup, javorový sirup aj.).

Přirozené zdroje cukru

Sladká chuť může mít původ nejenom v ovoci, ale také v zelenině jako jsou rajčata, papriky, karotka, kukuřice, červená řepa nebo zelí.

Zdrojem sladkosti, resp. cukru můžou být i mléčné výrobky. Různé druhy mléka totiž obsahují 2 – 8 % disacharidu označovaného jako laktóza. I mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, kefír) se mohou stát ingrediencí smoothies. Jde však o potraviny živočišného původu, které nejsou žádoucí v případě smoothie pro vegetariány a vegany.

Vegetariánské či veganské smoothie přesto mléko obsahovat může. Půjde však o mléko rostlinné, například mandlové, rýžové, sójové, kokosové, ovesné mléko aj.

Může jít i o rostlinná mléka domácí výroby, která se připravují především z různých oříšků a semínek, zejména mandlové, lískooříškové, makové, sezamové, slunečnicové mléko, kamutové, pohankové mléko aj. Tato rostlinná mléka pochopitelně neobsahují mléčný cukr, přesto ve srovnání s klasickým mlékem živočišného původu ve svém složení mají sacharidů a tuků více.

nevhodný bílý cukr

Rafinovaný bílý cukr je taková česká kuchyňská klasika, ale ve zdravém jídelníčku by neměl být vůbec

Jak se vyznat v sacharidech?

Jak to s těmi cukry, resp. sacharidy vlastně je? Výživová expertka Margit Slimáková na svém webu popisuje, že základním cukrem je monosacharid glukóza. Z ní se skládá většina složených sacharidů (disacharidy, polysacharidy). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Aby se k buňkám energie z glukózy dostala, je zapotřebí hormon inzulín.

Obsah glukózy v potravinách určuje tzv. glykemický index. Čím vyšší glykemický index, tím vyšší obsah glukózy, tím více daná potraviny zvyšuje hladinu krevního cukru, podněcuje zvýšené vylučování hormonu inzulínu do krve, a tím rychleji se tráví. Čím vyšší glykemický index, tím rychleji po jídle přicházejí pocity hladu. Glukóza jako taková má glykemický index nejvyšší.

Izomerem glukózy je fruktóza, jednoduchý cukr, který najdeme zejména v ovoci. Proto se mu také říká ovocný cukr. Fruktóza má nižší glykemický index než glukóza, nezvyšuje hladinu krevního cukru, zato však zvyšuje hladinu hormonu s názvem gherlin. Ten je známý jako hormon hladu, vzbuzuje totiž chuť k jídlu.

Jeden díl glukózy a jeden díl fruktózy – to je disacharid sacharóza, klasický stolní cukr z cukrové řepy a cukrové třtiny. Označuje se také jako řepný, třtinový nebo jen stolní (konzumní) cukr. I tento cukr se vyznačuje vysokým glykemickým indexem, už proto není vhodný jako ingredience zdravých nápojů, tím ani smoothies.

Jednoduché a složené sacharidy

Sacharidy (karbohydráty, uhlovodany, glycidy) jsou jednou ze tří základních živin v potravě. Pod označením sacharidy však najdeme různorodé látky s různými účinky na metabolismus. Jsou zdrojem energie pro lidský organismus, a to:

  • okamžité energie (jednoduché sacharidy – monosacharidy)
  • zásobní, pomalé energie (složené sacharidy, které se v lidském těle rozkládají na sacharidy jednoduché)

Velkou část sacharidů v běžném jídelníčku tvoří disacharidy, složené ze dvou jednotek monosacharidů. Patří mezi ně sacharóza, ale také laktóza a maltóza (sladový cukr).

Mnoho jednoduchých sacharidů v jednom – to jsou polysacharidy, jako je škrob. Tyto sacharidy nechutnají sladce, přesto se v lidském těle rozkládají na jednoduché sacharidy a pak mají i podobné účinky.

Jak upozorňuje Iva Málková ze společnosti STOP pro server Proženy.cz: „Chybí sladká chuť, a tak si lidé neuvědomují, že štěpením sacharidů z brambor nebo rýže vzniká glukóza, která má stejné účinky jako glukóza z bílého cukru.“

Na druhé straně mezi polysacharidy najdeme i látky jako je celulóza nebo pektiny. Jde o tzv. vlákninu, která je v lidském těle nestravitelná. Nedochází tedy k jejímu rozkladu na jednoduché sacharidy, není zdrojem energie, a přesto je prospěšná.

veganské lívance s Blendeou

Přirozeně sladké, a přesto zdravé lívance s ovocem a Blendeou 

Základní dělení sacharidů

MONOSACHARIDY

  • galaktóza
  • D-manóza
  • D glukosamin
  • D-galaktóza
  • glukóza (hroznový cukr, krevní cukr)
  • fruktóza (ovocný cukr)

DISACHARIDY

  • laktóza (mléčný cukr)
  • sacharóza (řepný cukr)
  • maltóza (sladový cukr)

POLYSACHARIDY

  • škrob
  • glykogen
  • celulóza
  • chitin
  • vláknina

Cukry přirozeně se vyskytující a cukry přidané

Sacharidy by měly zaujímat 50 – 55 % z celkového energetického příjmu. Přednost by však měly mít polysacharidy a vláknina. Vybírat bychom si měli sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Sacharidy se v potravinách vyskytují přirozeně, bohužel v současné stravě velkou část přijímaných cukrů tvoří i cukry přidané. Jde o tzv. prázdné kalorie. Přidaný cukr by ve stravě neměl tvořit více než 10 % celkového energetického příjmu.

Dle Světové zdravotnické organizace bychom kvůli svému zdraví měli snížit příjem přídatných cukrů dokonce pod 5 % z celkového energetického příjmu. V praxi většina z nás doporučené dávky přídatného cukru výrazně převyšuje.

VIDEO: Dokument o škodlivosti cukru.

Je rafinovaný bílý cukr sladký zabiják?

Klasický bílý cukr se dnes označuje jako “sladký zabiják nebo bílý jed”. Ať je to jakkoli, pokud to jde, měli bychom se přídatnému cukru vyhýbat, tedy i ve smoothies. Nejlepší variantou je sladkou chuť dodat prostřednictvím přirozeně vyskytujícího se cukru v ovoci a zelenině.

Samozřejmě existují zdravější alternativy bílého cukru. I v případě zdravějších alternativ stolního cukru bychom se však měli držet zkrátka. I ty jsou totiž většinou zdrojem jednoduchých sacharidů a řadíme je mezi přídatné cukry. Pro zdraví nejsou příliš vhodná ani umělá sladidla.

DÁLE ČTĚTE: 

autor

    Radka X Křivánková

    Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

    Napsat komentář

    Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

    Čtěte další užitečné články

    Káva arabica – pozitivní účinky na vaše zdraví, nutriční hodnoty a doporučená dávka

    01.04.2020

    Kávovník je keř, z něhož sušením a pražením získáváme ony úžasné tmavě hnědé až černé “fazolky” určené pro přípravu lahodného a povzbuzujícího nápoje. Z více než stovky odrůd kávovníku rostoucích po celém světě jsou nejpoužívanější dvě z nich – arabica a robusta. V tomto článku se zaměříme hlavně na arabicu a její účinky na lidské […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Pravá cejlonská skořice – zdravé koření s významnými benefity pro tělo

    18.03.2020

    Voňavá a sladká skořice se používá zejména v pekárenství při výrobě různých cukrovinek, cereálií a dalších spíše sladkých potravin. Populární je zejména v období Vánoc, ale lidé si skořici přidávají například do domácího jablečného štrůdlu či teplých nápojů. Díky jejím účinkům na zdraví je skořice součástí celé řady potravin a produktů v oblasti zdravé výživy.  […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERCOFFEE

    Oxidační stres oslabí tělo na buněčné úrovni. Jak vzniká a jak se bránit?

    11.03.2020

    V souvislosti se zdravým životním stylem a zdravím jako takovým se poměrně často hovoří o oxidačním či oxidativním stresu. Oxidační stres je vnímán jako něco velmi škodlivého, co ohrožuje zdraví a vyvolává celou řadu nemocí. Víte však, co to ten obávaný oxidační stres je, a co jej způsobuje?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Inulín – dostupné zdroje, správné dávkování a významné účinky na vaše zdraví

    26.02.2020

    Rozpustnou vlákninu inulin najdeme v kořenech a hlízách vybraných rostlin. O správnou denní dávku se v ideální případě postará pestrý a vyvážený jídelníček obsahující běžné dostupné rostlinné zdroje inulinu. V případě nedostatku lze zakoupit také doplněk stravy určený pro lepší trávení, podporu hubnutí a kontrolu hladiny cukru v krvi.

    Číst celej článek

    Chaga (Čaga sibiřská, Rezavec šikmý) – účinky na zdraví, dávkování a kompletní nutriční profil

    19.02.2020

    V podrobném profilu superpotraviny chaga sibiřská neboli Inonotus obliquus zjistíte: Jak přesně vám chaga sibiřská může zlepšit zdravotní stav a kondici. Jaký je vliv čagy na hubnutí, krásu a vitalitu. Jaký je kompletní výživový profil rezavce šikmého. Všechny nežádoucí účinky a kdo by chagu užívat neměl.

    Číst celej článek

    Adaptogeny – podrobná definice, seznam účinků a 12+4 dostupných zdrojů v potravinách

    12.02.2020

    Ačkoliv výraz adaptogen působí odborným až sofistikovaným dojmem, nejedná se o nic výjimečného nebo snad dokonce vzácného. Adaptogen je označení pro běžně dostupné potraviny, které mají schopnost posilovat odolnost organismu vůči různým negativním stavům, jako je například únava, stres, úzkost, deprese či poranění.  Sepsala jsem 16 těch, které lze jednoduše sehnat i u nás. Navíc […]

    Číst celej článek

    “Nechápu, proč jsem se tomu tak bránila :)”, o užívání SUPERGREENS se zákaznicí Lenkou

    29.01.2020

    Lenka Říhová je naše spokojená zákaznice. V rozhovoru prozradí, proč začala užívat Blendeu SUPERGREENS a s čím vším jí přesně pomohla.

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Rýžový protein a jeho pozitivní účinky na zdraví a sílu svalů, šlach, chrupavek a kostí

    22.01.2020

    Rýže jako taková je obvykle spojována se sacharidy. Spoustu lidí tak může překvapit, že se z rýže vyrábí proteinový prášek. Primárně rýžový protein vyhledávají vegetariáni a vegani odmítající živočišné zdroje bílkovin a osoby, které jsou alergické na některou ze složek živočišných bílkovin. Rýžová bílkovina je však vhodná také pro všežravce a masožravce, kteří se zajímají […]

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERPROTEIN KAKAO

    Zelené potraviny a zvířata – mohou je užívat a proč?

    15.01.2020

    Víte, proč vaše kočka nebo pes někdy žere trávu? Pohled na postávajícího psa nebo kočku, jak spokojeně přežvykuje stébla trávy, není nic neobvyklého. Právě naopak. Bytové kočky se “spokojí” i se vzrostlými pokojovými rostlinami. Proč ale naši domácí mazlíčci jedí trávu, když jim denně jejich páníčci předkládají mnohem vybranější krmi?

    Číst celej článek

    Na tento recept byl použit produkt - Blendea SUPERGREENS

    Veganský protein – zdroje v potravinách, účinky na vaše zdraví a rady, jak dobře nakoupit

    18.12.2019

    Není to zas tak dlouho, co byl protein spojován se zvedáním těžkých vah a budování svalové hmoty. V současné době si protein v prášku jako doplněk stravy pořizují obyčejní lidé, kteří nedokáží pokrýt dostatečné množství kvalitních bílkovin v normální stravě stravě.  Ne nutně se přitom musí jednat o náruživé sportovce, jejichž tělo požaduje zvýšený příjem […]

    Číst celej článek