Přidaný cukr do smoothie nepatří. Víte proč?

Smoothie – hutný nápoj z rozmixovaného ovoce a zeleniny je oblíbenou pochoutkou, která dodá lidskému tělu celé spektrum cenných bioaktivních látek a velkou dávku povzbuzující energie. Existuje nespočet druhů smoothie, ze kterých si jistě vybere každý.

Existuje nespočet receptů a také nespočet ingrediencí, které se dají do smoothie přidat. Pochopitelně mezi nimi najdete i BIO směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Na druhé straně není možné do smoothie přidat úplně všechno.

Co je to vlastně smoothie?

Smoothie je definováno hedvábnou konzistencí (z anglického slova „smooth“). Může hrát mnoha různými chutěmi, vůněmi a barvami. Z podstaty by vždy mělo jít o zdravý nápoj. Aby tomu tak skutečně bylo, není mezi ingrediencemi smoothie prostor pro konzervanty, umělá barviva, aromata, dochucovadla, ale ani pro umělá sladidla nebo bílý cukr.

To však neznamená, že je pro smoothie zapovězená sladká chuť. Naopak, jeho základem bývá ovoce a zelenina. A ovoce je známé také jako nejzdravější nositel sladké chuti. Patří také k těm nejzdravějším zdrojům cukru (sacharidů), a to především fruktózy.

Pokud si tedy chceme dopřát ve smoothie sladkou chuť, není nic jednoduššího (a zdravějšího) než sáhnout po sladkém ovoci s vyšším obsahem fruktózy. K dispozici jsou i další potraviny s přirozeným obsahem cukru.

maliny s vysokým obsahem fruktózy

Maliny jsou jedním z nejsladších druhů ovoce

Které ovoce je nejsladší?

  • 1 – 5 g na 100 g fruktózy obsahuje například banán, maliny, ananas nebo rybíz (dle serveru Bezpečnostpotravin.cz)
  • více než 5 g na 100 g fruktózy obsahují například hrozny, ale také jablka, hrušky, višně nebo šípky

Ke zdravému doslazení smoothie skvěle poslouží i sušené ovoce, především datle, sušené fíky, sušené švestky nebo rozinky. Další možností jsou i nejrůznější přírodní sirupy (agáve, datlový sirup, javorový sirup aj.).

Přirozené zdroje cukru

Sladká chuť může mít původ nejenom v ovoci, ale také v zelenině jako jsou rajčata, papriky, karotka, kukuřice, červená řepa nebo zelí.

Zdrojem sladkosti, resp. cukru můžou být i mléčné výrobky. Různé druhy mléka totiž obsahují 2 – 8 % disacharidu označovaného jako laktóza. I mléko a mléčné výrobky (jogurt, tvaroh, kefír) se mohou stát ingrediencí smoothies. Jde však o potraviny živočišného původu, které nejsou žádoucí v případě smoothie pro vegetariány a vegany.

Vegetariánské či veganské smoothie přesto mléko obsahovat může. Půjde však o mléko rostlinné, například mandlové, rýžové, sójové, kokosové, ovesné mléko aj.

Může jít i o rostlinná mléka domácí výroby, která se připravují především z různých oříšků a semínek, zejména mandlové, lískooříškové, makové, sezamové, slunečnicové mléko, kamutové, pohankové mléko aj. Tato rostlinná mléka pochopitelně neobsahují mléčný cukr, přesto ve srovnání s klasickým mlékem živočišného původu ve svém složení mají sacharidů a tuků více.

nevhodný bílý cukr

Rafinovaný bílý cukr je taková česká kuchyňská klasika, ale ve zdravém jídelníčku by neměl být vůbec

Jak se vyznat v sacharidech?

Jak to s těmi cukry, resp. sacharidy vlastně je? Výživová expertka Margit Slimáková na svém webu popisuje, že základním cukrem je monosacharid glukóza. Z ní se skládá většina složených sacharidů (disacharidy, polysacharidy). Glukóza je hlavním zdrojem energie pro všechny buňky lidského těla. Aby se k buňkám energie z glukózy dostala, je zapotřebí hormon inzulín.

Obsah glukózy v potravinách určuje tzv. glykemický index. Čím vyšší glykemický index, tím vyšší obsah glukózy, tím více daná potraviny zvyšuje hladinu krevního cukru, podněcuje zvýšené vylučování hormonu inzulínu do krve, a tím rychleji se tráví. Čím vyšší glykemický index, tím rychleji po jídle přicházejí pocity hladu. Glukóza jako taková má glykemický index nejvyšší.

Izomerem glukózy je fruktóza, jednoduchý cukr, který najdeme zejména v ovoci. Proto se mu také říká ovocný cukr. Fruktóza má nižší glykemický index než glukóza, nezvyšuje hladinu krevního cukru, zato však zvyšuje hladinu hormonu s názvem gherlin. Ten je známý jako hormon hladu, vzbuzuje totiž chuť k jídlu.

Jeden díl glukózy a jeden díl fruktózy – to je disacharid sacharóza, klasický stolní cukr z cukrové řepy a cukrové třtiny. Označuje se také jako řepný, třtinový nebo jen stolní (konzumní) cukr. I tento cukr se vyznačuje vysokým glykemickým indexem, už proto není vhodný jako ingredience zdravých nápojů, tím ani smoothies.

Jednoduché a složené sacharidy

Sacharidy (karbohydráty, uhlovodany, glycidy) jsou jednou ze tří základních živin v potravě. Pod označením sacharidy však najdeme různorodé látky s různými účinky na metabolismus. Jsou zdrojem energie pro lidský organismus, a to:

  • okamžité energie (jednoduché sacharidy – monosacharidy)
  • zásobní, pomalé energie (složené sacharidy, které se v lidském těle rozkládají na sacharidy jednoduché)

Velkou část sacharidů v běžném jídelníčku tvoří disacharidy, složené ze dvou jednotek monosacharidů. Patří mezi ně sacharóza, ale také laktóza a maltóza (sladový cukr).

Mnoho jednoduchých sacharidů v jednom – to jsou polysacharidy, jako je škrob. Tyto sacharidy nechutnají sladce, přesto se v lidském těle rozkládají na jednoduché sacharidy a pak mají i podobné účinky.

Jak upozorňuje Iva Málková ze společnosti STOP pro server Proženy.cz: „Chybí sladká chuť, a tak si lidé neuvědomují, že štěpením sacharidů z brambor nebo rýže vzniká glukóza, která má stejné účinky jako glukóza z bílého cukru.“

Na druhé straně mezi polysacharidy najdeme i látky jako je celulóza nebo pektiny. Jde o tzv. vlákninu, která je v lidském těle nestravitelná. Nedochází tedy k jejímu rozkladu na jednoduché sacharidy, není zdrojem energie, a přesto je prospěšná.

veganské lívance s Blendeou

Přirozeně sladké, a přesto zdravé lívance s ovocem a Blendeou 

Základní dělení sacharidů

MONOSACHARIDY

  • galaktóza
  • D-manóza
  • D glukosamin
  • D-galaktóza
  • glukóza (hroznový cukr, krevní cukr)
  • fruktóza (ovocný cukr)

DISACHARIDY

  • laktóza (mléčný cukr)
  • sacharóza (řepný cukr)
  • maltóza (sladový cukr)

POLYSACHARIDY

  • škrob
  • glykogen
  • celulóza
  • chitin
  • vláknina

Cukry přirozeně se vyskytující a cukry přidané

Sacharidy by měly zaujímat 50 – 55 % z celkového energetického příjmu. Přednost by však měly mít polysacharidy a vláknina. Vybírat bychom si měli sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Sacharidy se v potravinách vyskytují přirozeně, bohužel v současné stravě velkou část přijímaných cukrů tvoří i cukry přidané. Jde o tzv. prázdné kalorie. Přidaný cukr by ve stravě neměl tvořit více než 10 % celkového energetického příjmu.

Dle Světové zdravotnické organizace bychom kvůli svému zdraví měli snížit příjem přídatných cukrů dokonce pod 5 % z celkového energetického příjmu. V praxi většina z nás doporučené dávky přídatného cukru výrazně převyšuje.

VIDEO: Dokument o škodlivosti cukru.

Je rafinovaný bílý cukr sladký zabiják?

Klasický bílý cukr se dnes označuje jako “sladký zabiják nebo bílý jed”. Ať je to jakkoli, pokud to jde, měli bychom se přídatnému cukru vyhýbat, tedy i ve smoothies. Nejlepší variantou je sladkou chuť dodat prostřednictvím přirozeně vyskytujícího se cukru v ovoci a zelenině.

Samozřejmě existují zdravější alternativy bílého cukru. I v případě zdravějších alternativ stolního cukru bychom se však měli držet zkrátka. I ty jsou totiž většinou zdrojem jednoduchých sacharidů a řadíme je mezi přídatné cukry. Pro zdraví nejsou příliš vhodná ani umělá sladidla.

Další články o sladidlech a co možná nejzdravějším slazení

4 způsoby, jak si zdravě osladit smoothie
Bílý cukr – vážně musíme všechno tolik sladit?
Melasa – účinky, rizika a kompletní nutriční profil
Kokosový cukr – je bezpečný?
Přidaný cukr do smoothie nepatří. Proč?
Přírodní sirupy – nejzdravější možný způsob slazení?
autor

Radka X Křivánková

Popsala jsem stohy papírů. Zaplnila jsem nespočet webových stránek články o zdravé výživě a životním stylu. A přece je pro mě toto téma nadále nevyčerpatelnou studnicí. Jíst zdravě je jednoduché. Klíčem je spokojenost. Cílem je cítit se dobře. A přece se mnoho z nás trápí s tím, co jíst, kdy jíst, jak jíst. A přece jsou tu věčné diety založené na omezování a nespokojenosti se sebou samým. Tak jsem stvořila PARADOX dietu, dietu zaměřenou na spokojenost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kdo hodně čte, hodně se dozví 🙂

Čtěte další užitečné články

“Největším nebezpečím jsme my sami,” říká o potravinové intoleranci výživová poradkyně Nikol Nosková

28.07.2021

Potravinová intolerance dokáže člověka pořádně potrápit a ztížit mu život. Její projevy ale lidé často ignorují a podceňují.

Číst celý článek

Ženské hormony: Které jsou nejdůležitější a jak přesně ovlivňují naše zdraví?

21.07.2021

Nezastupitelnou roli ve zdravém fungování organismus zastávají hormony. Účastní se a ovlivňují celou řadu procesů v lidském těle. Co se týče čistě ženských hormonů, pak musíme zmínit ty nejdůležitější. Jedná se estrogen, progesteron, testosteron, FSH/LH, prolaktin, melatonin a oxytocin. Hormony ženy ovlivňují mnohem více než jejich silnější polovičky. Ovlivňují růst, náladu i sexuální touhu (libido). […]

Číst celý článek

Elektrolyty ztrácejí hlavně potící se lidé 💦 Toto jsou nejbohatší zdroje v potravinách na každý den

30.06.2021

O elektrolytech se mluví zejména v souvislosti s výživou a doplňky stravy pro aktivní sportovce, kteří častěji trpí jejich nedostatkem kvůli nadměrné fyzické zátěži a ztrátě tekutin kvůli pocení. Elektrolyty jsou však nepostradatelné pro normální funkce organismu a celkové zdraví každého z nás.

Číst celý článek

Omega-3 mastné kyseliny pro vegany a vegetariány: Jak je získat z rostlinných zdrojů?

23.06.2021

Pro fungování lidského organismu jsou omega-3 mastné kyseliny nepostradatelné. Nejlepšími zdroji jsou mořské ryby a rybí tuk. Jak však omega-3 mastné kyseliny doplňují vegani, kteří živočišné produkty nekonzumují vůbec? Nachází se omega-3 mastné kyseliny také v rostlinných zdrojích? Článek poradí, co přesně jíst a proč jsou omega-3 tak důležité.

Číst celý článek

NOVINKA: Blendea Vegan Omega 3 pro dobrou paměť, zrak, pokožku a zdraví oběhového systému

08.06.2021

S radostí na trh uvádíme nový, čistě veganský omega 3 olej z mořských řas. Tento zdraví prospěšný olej běžně obsahují mořské ryby. Jelikož jsou ale všechny výrobky značky Blendea ryze veganské, šli jsme o krok dál a vyrobili olej z řas, kterými se mořské ryby krmí také. Recepturu jsme za poslední rok složením i chutí […]

Číst celý článek

Sacharidy: Proč a kolik jich potřebujeme pro zdravý život a podporu hubnutí?

02.06.2021

Sacharidy s bílkovinami a tuky představují tři základní živiny. Poměr, v jakém by měly být konzumovány, se však mění. Zatímco před pár lety sacharidy tvořily základ zdravé potravinové pyramidy, současné výživové trendy radí příjem omezit. Stále však platí, že ve vyváženém jídelníčku hrají jednu z hlavních rolí.

Číst celý článek

Shatawari (Chřest hroznovitý): Kořen na téměř všechny ženské a mužské intimní problémy

14.05.2021

Chřest hroznovitý, originálně Shatawari, je původem indická popínavá rostlina. Vzhledově se známějšímu Chřestu lékařskému příliš nepodobá. Jeho větvičky jsou obsypané drobnými jehličkami. V červenci jej zdobí bílé či růžové kvítky a v září černo-fialové plody. V tradiční ajurvédské medicíně se šatavari užívá především na ženské i mužské intimní obtíže. Nás konkrétně budou zajímat studiemi ověřené […]

Číst celý článek

Háňa s Vérou z blogu Peaches: Za nejzásadnější považujeme znalost fungování ženského těla a cykličnosti

07.05.2021

Nesoustředěnost, náladovost, zhoršení akné, paranoia, únava, nespavost, úzkost, plačtivost, bolest svalů a zad. I to všechno mohou být příznaky PMS neboli premenstruačního syndromu, který se u žen objevuje přibližně v posledním týdnu před menstruací. Studie odhadují, že nějakou formu PMS zažívá až 20 – 40 % všech žen. O svůj pohled na tuto problematiku, zkušenosti […]

Číst celý článek

NOVINKA: Hormony v rovnováze díky směsi Blendea SUPERBALANCE 💜

29.04.2021

Představuji vám nový přírůstek do Blendea rodinky. Seznamte se s novou směsí Blendea SUPERBALANCE 🎉 Jeho účinky mají intenzivní vliv na hormonální rovnováhu, psychické zdraví a reprodukční systém. Ingredience, které jsme použili, jsou vysoce kvalitní a tělu navíc dodají dostatek antioxidantů a vitamínů.

Číst celý článek

5 alternativních pre-workout drinků, které vám nerozbuší srdce 💪🏋

23.04.2021

Každý sportovec pravděpodobně má svůj vlastní předtréninkový rituál. Zajisté k nim patří i pre-workout drinky. Ovšem chemické nakopávače nebo třeba synephrine v tabletkách nejsou vždy to, po čem chceme sáhnout. Pojďme se společně podívat 5 přírodních alternativ, které na vaše tělo budou mít podobný vliv. Odlišnost poznáte tedy hlavně v tom, že vám nevystřelí tepová […]

Číst celý článek