Blog, Strana 41

Zelený jarní nakopávač se špenátem, citrusy a Blendeou

Zelený jarní nakopávač se špenátem, citrusy a Blendeou

Tak jsme se dočkali. Je tady jaro a nejeden z nás sice má radost, ale cítí se unaveně jako po hlubokém spánku. Patříte také mezi nás? V tom případě se nakopněte s námi..:) Jak jinak, než zeleně.

 

Zelený jarní nakopávač se špenátem, citrusy a Blendeou

  • Doba přípravy: 5 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

jarni_nakopavac

 

Ingredience:

  • ½ pomeranče
  • ½ grepu
  • velká hrst čerstvého špenátu
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • 200 - 300 ml vody
  • libovolné – chia semínka, led
.

 

Postup:

Jako první si rozmixujeme ve vodě listový špenát, abychom neměly ve výsledném produktu nerozmixované hrudky. Poté k tomu přidáme důkladně oloupaný pomeranč s grepem a Blendeou a mixujeme dalších pár minut.

Nakonec můžeme přidat led či semínka pro přidání více živin a takto připravený drink můžeme podávat.

TIP: Pokud nemáte rádi džus s dužinou, doporučuji použít pouze šťávu, a ne celé kusy ovoce.

jarni_nakopavaci_smoothie

Tohle je základ jarního nakopávače. Přidejte libovolné zdravé suroviny.

 

Účinky použitých surovin:

  • Citrusy, jako pomeranč či grepfruit, jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který posilňuje imunitní systém.
  • Navíc vitamín C napomáhá k lepší vstřebatelnosti železa z chia semínek.
  • Čerstvý špenát obsahuje velké množství rostlinného proteinu.
  • Blendea SUPERGREENS je pro tento nápoj ideální nejen díky své zelené barvě, ale hlavně z důvodu cenných látek jako vitamín A, kyselina listová, vápník, železo a bílkoviny. Zkuste ji také. Jedno balení vydrží na 30 smoothies a jako dáreček dostanete i praktický shaker.
.
Granátové smoothie s kokosem a Blendeou

Granátové smoothie s kokosem a Blendeou

V zimních měsících je velmi důležité dbát na svou imunitu a právě s tím vám toto smoothie zaručeně pomůže. Granátové jablko je svým vysokým obsahem antioxidantů doslova vyhlášené, stejně tak jako jahody a mandarinky, které společně chutnají naprosto fantasticky. Kokos navíc poskytne potřebnou dávku energie a dodá smoothie krémovou chuť.

 

Smoothie z granátového jablka s kokosem

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

smoothie_z_granatoveho_jablka_s_kokosem

 

Ingredience na 1 porci:

  • 1 zralý banán
  • ½ granátového jablka
  • čerstvé nebo mražené jahody
  • 1 malá mandarinka
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 1 lžička Blendea SUPERGREENS
  • voda dle potřeby
.

 

Postup přípravy:

Všechny ingredience vložíme do mixéru, zalijeme vodou a mixujeme do hladka. Hotové smoothie přelijeme do sklenice, ozdobíme například granátovým jablkem a kokosem a ihned podáváme. Dobrou chuť.

recept_kokosovo_granatove_smoothie

 

Účinky použitých surovin:

  • Granátové jablko je velice dobrým antioxidantem a dokáže tak podpořit naši imunitu, což je zejména v zimních měsících velmi žádoucí. Mimo to obsahuje velké množství vitamínů jako vitamíny skupiny B, vitamin A, C a E a mnoho minerálů jako zinek, hořčík, vápník, železo, měď nebo fosfor. Často se také uvádí jeho pozitivní vliv na trávení, činnost nervové soustavy, ledvin a krevního oběhu.
  • Chia semínka obsahují velké množství vápníku a jsou skvělým zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Mimo to jsou schopna stabilizovat hladinu cukru v krvi a pomáhají snížit hladinu cholesterolu. Jak asi víte, chia semínka také velmi snadno absorbují vodu a bobtnají, čímž nám dají pocit sytosti a ušetří nám tak zbytečné chutě na nezdravé potraviny.
  • Kokos je díky vysokému obsahu zdravých tuků velmi výživnou potravinou. Mimo to obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, hořčíku, fosforu a draslíku a má tak pozitivní vliv na stav pokožky, zubů, nehtů a vlasů.
  • Blendea SUPERGREENS se skládá z mladého ječmene, pšenice, chlorelly a spiruliny. Tyto látky spolu v kombinaci tvoří skvělou směs, která vám pomůže s trávením, detoxikací těla a dodá vám přirozenou energii.
.
8 potravin pro správnou hormonální rovnováhu

8 potravin pro správnou hormonální rovnováhu

Možná o tom víte a možná ne, ale tím, kdo řídí celé vaše tělo, jsou hormony. Může se vám to líbit a také nemusí, ale pořád to budou hormony, kdo bude mít vliv nejenom na to, co se děje uvnitř vašeho organismu, ale také na to, jak vypadáte nebo jak se cítíte.

Hormonální rovnováha je jednou z nezbytných podmínek zdraví a zdravého trávení, také psychické spokojenosti, dobré nálady nebo atraktivní postavy. Samozřejmě také pravidelný menstruační cyklus, bezproblémová menstruace, libido nebo kvalita pokožky a vlasů – i to souvisí s hormony.

potraviny_pro_hormonalni_rovnovahu

 

Jak upravit hormonální rovnováhu?

Hormony a jejich stav v organismu je přitom do značné míry ovlivněn nejenom tím, co se děje uvnitř organismu, ale také vnějším okolím. Hormonální rovnováha je křehká a snadno ji můžeme narušit třeba tím, že nežijeme podle zásad zdravého životního stylu.

Například hladina hormonu sytosti leptinu, vylučovaného v zažívacím traktu a signalizujícího v mozku nasycení, se odvíjí od kvality spánku. Zjednodušeně nemůžeme pociťovat pocit sytosti, když si nedopřáváme kvalitní a dostatečný spánek. Anebo jinak  – nekvalitní spánek vede k pocitům hladu, přejídání se a tloustnutí…

hormony_a_spanek

Snažte se vždy spát dostatečně, aby byly hladiny hormonů pokojné

Tak jako se hormonální rovnováha dá ovlivnit negativně, dá se ovlivnit i pozitivně. Z velké části můžeme své hormony řídit sami prostřednictvím zdravého životního stylu, kvalitního spánku, dostatečného odpočinku, ale i pohybu a sportovních aktivit.

Hormonální hladina úzce souvisí také s tím, co jíme. Pokud chceme srovnat své hormony, měl by být zdravý jídelníček tím prvním, na co se zaměříme.

  • Na jedné straně je třeba eliminovat z jídelníčku potenciální zdroje toxinů v organismu jako je alkohol, kofein, ale i rafinované potraviny plné přídatných látek. Neprospívá ani nadměrný příjem bílého cukru nebo pšeničné mouky plné lepku.
  • Na druhé straně se dají do jídelníčku zařadit potraviny, které mohou pomoci hormony srovnat.

Pokud máte zdravotní problém, jistě je v první řadě lékař. Pokud za sebou máte lékařské vyšetření, a přesto máte stále pocit, že by to chtělo něco pro své hormony udělat, je to jednoduché. Sestavte si zdravý jídelníček, ve kterém nebudou chybět potraviny, často superpotraviny z našeho seznamu níže.

VIDEO: 4 potraviny pro hormonální rovnováhu.

 

Potraviny pro hormonální rovnováhu

Avokádo

Avokádo je zvláštní druh ovoce a také jeden z těch nejvýživnějších. Na rozdíl od jiných druhů ovoce má nízký podíl vody, zato se pyšní obsahem proteinů a zdravých tuků. Je bohatým zdrojem mastných kyselin, vlákniny, železa a některých vitamínů, především vitamínu B6 a vitamínu E, který běžně v ovoci nenajdeme.

Výhodou avokáda je i jeho neutrální chuť, a tím i široké kulinářské využití. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů jako zdroj řady cenných živin.

avokado_a_hormonalni_rovnovaha

Připravte si recepty s avokádem:

 

Kokosový olej

Kokosový olej se hodí nejenom k péči o pokožku nebo vlasy, ale je také báječnou exotickou ingrediencí zdravého jídelníčku. Jsou mu připisovány antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé účinky. Navíc dodává energii postupně a na delší čas tlumí pocity hladu.

Kokosový olej, stejně jako avokádo, nabízí prospěšné tuky. Přitom právě takové tuky jsou základními stavebními kameny hormonů./zdroj/

recepty_pro_hormonalni_rovnovahu

Připravte si recepty s kokosovým olejem:

 

Maca

Maca je jednou z bylin peruánské tradiční medicíny, označuje se také jako peruánský ženšen, protože má se ženšenem podobné účinky. Nachází uplatnění v případech, kdy potřebujeme celkově posílit organismus, udělat něco pro svoji imunitu, povzbudit při psychických potížích, ale také zlepšit vitalitu, potenci a plodnost.

Pokud požádáte při hormonálních problémech o radu peruánské indiány, jistě bude maca tím prvním, co vám doporučí.

MACU a další prospěšné superpotraviny obsahují kapsle Blendea Woman’s Vitality, které kromě hormonální nerovnováhy zmírňují také nepříjemné příznaky syndromu PMS, menstruace nebo menopauzy.

Klikněte na tlačítko níže a čtěte o všech potvrzených účincích.

.

 

 

Připravte si recepty s macou:

Spirulina

Spirulina nabízí ve svém složení mnoho užitečných látek, mj. jde o kvalitní proteiny, železo nebo vitamín B12. Díky tomu dodává vitalitu a pomáhá proti únavě. Jako zdroj energie se dá označit také obsažený chlorofyl, který podporuje krvetvorbu, tím i okysličení buněk celého těla a jejich lepší fungování.

Nejenom spirulina, ale také další zelené potraviny (chlorella, zelený ječmen, mladá pšenice) fungují jako antioxidanty. Mají komplexní působení na lidský organismus, podporují regeneraci, působí hojivě a protizánětlivě, mají detoxikační účinky.

Příznivě se odrážejí i na hormonální hladině. Pro obnovu vyvážené hormonální hladiny zelené potraviny mj. doporučuje na svém blogu také gynekoložka MUDr. Jitka Blábolilová.

Spirulina, chlorella, zelený ječmen a mladá pšenice v jediném balení, navíc v BIO kvalitě - to je směs zelených potravin Blendea SUPERGREENS. Připravte si každý den zdravý nápoj ze zelených potravin - anebo je využijte jako ingredienci svých zdravých receptů. Inspiraci najdete i na našem blogu.

.
.
.

 

Chia semínka

Ve zdravém jídelníčku mají semínka své nezastupitelné místo. Semínka chia, která pocházejí z Jižní a Střední Ameriky patří v současnosti k těm nejopěvovanějším. Vynikají především obsahem zdravých tuků a svými hydratačními účinky. Dají se přidat do nejrůznějších pokrmů, jsou také základní ingrediencí chia pudinku.

TIP: Vyzkoušejte galaktický chia pudink se zmrzlinou a mangem.

Sladké brambory (batáty)

Sladké brambory obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které jsou nezbytné pro chod celého lidského těla, včetně hormonálního systému. Mj. jde o vitamín A, vitamín C, kyselinu listovou, železo, draslík, vápník aj. Jsou zdrojem přírodních sacharidů, které fungují jako zdroj energie. Mj. jsou důležité pro tvorbu testosteronu./zdroj/

.
.
.

Jablka

Jablka jsou tradičním českým ovocem, rozhodně však nejde o ovoce jen tak obyčejné. Jablka ve svém složení nabízejí pestrou paletu živin, často s antioxidačními účinky. Jde například o vitamín C, vitamín E, některé vitamíny skupiny B (kyselina listová), minerály (železo, draslík, zinek, měď, hořčík) aj.

Za zmínku stojí i vláknina, která zajišťuje správnou funkci střev a vylučování škodlivin ven z těla. Vláknina se mj. stará o to, aby se vyloučily případné nadbytečné hormony. Na druhé straně najdeme v jablcích také bioflavonoidy (vitamín P), kterým je mj. připisována schopnost harmonizovat hormonální rovnováhu.

Výhodou jablek je jejich snadná dostupnost i skladovatelnost, takže jsou nám k dispozici po většinu roku bez nutnosti použití jakékoliv chemie či konzervantů.

smoothie_pro_hormonalni_rovnovahu

Připravte si smoothies, ve kterých nechybí ani jablka:

 

Pískavice řecké seno

Semena pískavice představují koření, které je doma v indické nebo řecké kuchyni. Dle serveru Celostnímedicína.cz obsahuje pískavice fytoestrogeny, přírodní látky podobné ženským hormonům. I proto mají údajně pomáhat při ženských potížích. Na ženy působí také jako afrodiziakum.

V lidovém léčitelství se využívají především protizánětlivé účinky pískavice. Má pomáhat při nachlazení, ale také zažívacích potížích jako je průjem nebo nadýmání. Má snižovat hladinu cholesterolu. Celkově působí povzbudivě, podporuje regeneraci a posiluje vitalitu.

 

.

KLIKNĚTE A DÁLE ČTĚTE: Váš nový vyvážený jídelníček pro vyvážené hormony.

Vysoce vláknitý chia puding se zelenou Blendeou

Vysoce vláknitý chia puding se zelenou Blendeou

Všichni známe význam vlákniny. Zasytí na dlouhé hodiny a čistí střeva, co funguje jako prevence před jejich zanášením a problémy s vyprázdněním. Vláknina tlumí chutě na sladké a díky ní sníte méně, co se dlouhodobě odrazí i na váze.

Tento chia pudink je vlákninou nabitý. Díky superpotravinám Blendea SUPERGREENS a rostlinnému mléku splňuje i ty nejpřísnější nároky na zdravou svačinu.

 

Vysoce vláknitý chia puding se zelenou Blendeou

  • Doba přípravy: 30 minut i s namáčením semínek
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

chia_pudink_s_blendeou

Recept berte pouze jako základ. Puding dozdobte oblíbeným ovocem, oříšky nebo semínky.

 

Budete potřebovat:

  • 3 + ½ lžíce chia semínek
  • 250 rostlinného mléka
  • 1 lžička směsi Blendea SUPERGREENS
  • Pár kapek vanilkového extraktu
  • Sladidlo dle chuti – sirup (datlový, javorový), stévie
.

 

Postup přípravy:

Do uzavíratelné nádoby nasypeme chia semínka a smícháme je s Blendeou. Poté přilijeme tekutinu s vanilkovým extraktem a sladidlem – zde záleží na vaší chuti a na použitém rostlinném mléku (některá jsou doslazovaná). Důkladně vše promícháme a necháme aspoň 30 minut v lednici. V ní puding také skladujte a spotřebujte do 4 dnů.

chia_puding_recept

  

Účinky použitých surovin:

  • Chia semínka jsou úžasným rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin, železa a vápníku.
  • Vanilka je přírodní antioxidant a může snížit hladinu cholesterolu v krvi.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS také podporuje práci metabolismu, posiluje imunitu a je vhodným doplňkem při očistných kúrách. Vyzkoušejte ji a sami hned uvidíte. 
.
Ořechová smoothie bowl s baby banány a mangem

Ořechová smoothie bowl s baby banány a mangem

Ořechy se právem řadí mezi superpotraviny. Kromě toho, že obsahují spoustu minerálů, vlákniny a zdravých tuků, napomáhají správné funkci metabolismu. Pravidelná konzumace ořechů dokonce snižuje riziko nejrůznějších metabolických onemocnění.

Zkuste si ořechy přimíchat do své smoothie bowl. Třeba do té z manga a baby banánů.

 

Smoothie bowl s ořechy, baby banány a mangem

smoothie_bowl_s_orechy

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

 

Ingredience:  

  • 1/2 manga
  • 2 baby banány nebo 1 klasický banán
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • šťáva z 1/2 citronu
  • hrst ořechů dle chuti 
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Mango rozpulte, zbavte slupky a nakrájejte na kousky. Banány loupejte a taktéž nakrájejte. Kousky ovoce dejte do smoothie makeru, přidejte šťávu z pomeranče, citronu a také přidejte lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS.

Ta ještě více podpoří správnou práci vašeho metabolismu. Vše rozmixujte a do hotové misky přisypejte oříšky pokrájené na kousky. Zbylými ořechy misku dozdobte a máte hotovo.

TIP: Všechny ořechy jsou skvělými antioxidanty, které pomáhají tělu zbavovat se odpadních látek.  

orechova_smoothie_bowl_recept

Baby banány chutnají stejně jako banány klasické, jen jsou o malinko sladší. S nahořklými ořechy a zralým mangem vytvoří skvělou a chutnou kombinaci. 

 

Účinky použitých surovin:

  • Banány posilují náš nervový systém a zabraňují například vzniku srdečních i mozkových příhod. 
  • Mango čistí a posiluje tělo a dodává nám energii. Zároveň působí proti depresi, nervozitě i nespavosti.
  • Mandle obsahují nejvíc vlákniny ze všech ořechů, a krásně tak čistí naše střeva. 
  • Vlašské ořechy mají protizánětlivé účinky. Chrání tělo před předčasným stárnutím, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním. Dobře působí také na naši psychiku a odbourávají stres.
  • Pistácie patří mezi nejméně kalorické ořechy. Obsahují hodně draslíku, přispívají k dobré náladě, chrání naši imunitu a ještě prospívají svalům i nervovému systému.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS zlepšuje práci metabolismu, posiluje organismus i zdraví a ještě pomáhá při hubnutí.  Vyzkoušejte ji a objevte všechny její blahodárné účinky. 
.
"Po operaci šla váha nahoru, sebevědomí dolů." - rozhovor s foodblogerkou Gábi Tremlovou

"Po operaci šla váha nahoru, sebevědomí dolů." - rozhovor s foodblogerkou Gábi Tremlovou

Krásný, inspirativní a pozitivně naladěný instagramový profil - to je Gábi Tremlová. A nejenom to.

Gabču jsem začala sledovat pro její kreativitu a krásně prosvětlené foodblogerské fotky. Vytváří jednoduché a přitom chutné recepty. Zároveň se snaží klasické recepty předělat na zdravější verzi.

Ve skvělém rozhovoru se dočtete jak Gábi začala s blogováním, co plánuje tento rok a jak bojuje se zdravotními komplikacemi, které ji provází už od mládí.

Také mi prozradila, že ji tento rok čeká jedna z největších událostí života. Jaká? Přečtěte si :)

 

Gábi, představ se nám v krátkosti.

Jak píšu na svém blogu, jsem jen obyčejná holka, která se rozhodla změnit svůj život. Ráda vařím a peču ve své milované kuchyni v souladu se zdravým životním stylem. Miluju kavárny, co mají kouzlo. Miluju bistra, kde myslí na zdraví lidí. Miluju zabalit si batoh a vyrazit kamkoliv. Miluju překvapení. Miluju a jsem milována.

TIP: Gábi můžete sledovat i na Facebooku

 

Instagram máš plný nádherných a prosvětlených fotek. Plánovala jsi cíleně věnovat se blogování?

Určitě jsem předem neplánovala věnovat se blogování. Založila jsem si instagram, kam jsem vkládala momenty svého života. V té době to byl děsný hit a tak jsem ani já nechtěla být pozadu. Že budu mít nakonec instagram spíše plný receptů jsem netušila. To přišlo až postupem času.

Před rokem mě přítel začal přemlouvat, ať si založím blog. Nechtělo se mi do toho. Myslela jsem, že to nikoho moc nebude zajímat, ale prosby o recepty byly a mě se to nechtělo každému posílat. Tak jsem nakonec svolila. Teď jsem mu za to hrozně vděčná. Otevřeli se mi s tím nové možnosti a hlavně příležitosti.

gabi_v_kuchyni

Gábi má Instagram plný krásných, prosvětlených fotek, ze kterých srší kreativita

 

Téměř všechny recepty spadají do kategorie “zdravý životní styl”, to je náhoda?

Náhoda to není. Všechny mé recepty se snažím dělat v odlehčenější, zdravější verzi. Přesně tak, jak to mám ráda já sama. Nejsem zaměřená na paleo, vegan, bezlepek a podobně. Zajímá mě vše, co se zdravého životního stylu týče. Podle toho na co mám chuť nebo co mě zaujme. Ráda zkouším nové věci, potraviny a podle toho potom vymýšlím i recepty.

 

Stravovala jsi se vždy zdravě nebo to přišlo samo?

Ne vždy jsem se stravovala zdravě a ani to nepřišlo samo. Spíš jsem já přišla do bodu, kdy jsem si řekla dost. Musím říct, že téměř do 15 let jsem žádnou stravu neřešila. Bydlela jsem u maminky a vzala si to, co doma bylo. Vždy mi každý říkal, že mám 30kg i s postelí a ať se najím.

Ano, mohla jsem sníst cokoliv a nebylo to na mě vidět. Cítila jsem se dobře a tak jsem nad tím ani nepřemýšlela. Ale v 15 letech přišel zlom. Začala jsem mít zdravotní komplikace a nařízenou dietu. Nejprve jsem byla na operaci slepého střeva. Ta byla ovšem komplikovanější než bývá. Následně mi začala srůstat střeva.

Bylo mi sděleno, že je to po určitých potravinách, které jsem tedy od té chvíle nemohla. Nemohla jsem například ovoce, zeleninu, vlákninu, luštěniny, těžko stravitelné potraviny. Než mi to ovšem byli doktoři vůbec schopni správně vysvětlit, proběhly další dvě operace. Od té doby jsem vše striktně dodržovala.

Váha šla nahoru, sebevědomí dolů. Po operacích jsem měla omezený pohyb. Nemohla jsem nastoupit na střední školu, na kterou jsem chtěla z důvodu kontroly stravy.

Přizpůsobila jsem se. Po 10 letech jsem byla s váhou tam, kde jsem rozhodně být nechtěla. Začala jsem se zajímat, co se s tím dá dělat. S ohledem na stravu, s ohledem na pohyb. Tak začala cesta za mým lepším já a zhubla jsem 15 kg.

gabi_tremlova_pred_a_po

Gabi po své proměně

 

Jaké jsou tvé zásady zdravého stravování? Držíš nějakou dietu?

Pro začátek všeho s mírou. Žádný extrém není dobrý. V první řadě by měl člověk hlavně jíst. Měl by ale vědět, co jí. Nejsem na to žádný odborník. Nepočítám kalorie. Nedržím dietu.

Když jsem začala se svou změnou, nevěděla jsem, jak na to. Hledala jsem si vše na internetu. Zaplatila jsem si 4týdenní plán – „sacharidové vlny“. Od té doby jsem ale nad jídlem začala přemýšlet. Naučilo mě to snídat. Jíst pravidelně a hlídat si množství. Od té doby už jsem žádnou dietu nedržela.

Občas si odlehčím, ale diety nejsou pro mě. Snažím se jíst pravidelně. Už ze zvyku, ne z pocitu hladu, jím každé 2-4 hodiny, 5-6x denně. Nejím jídla z rychlého občerstvení, smažená jídla. Vyřadila jsem bílý cukr a klasické bílé pečivo. Sladké limonády, šťávy. A alkohol jsem na jeden čas vyřadila úplně.

 

Sportuješ? Čemu se věnuješ?

Musím se přiznat, že jako dítě jsem u ničeho dlouho nevydržela. Byla jsem mažoretka, přespolní běžkyně, věnovala se lehké atletice. V dospívání, v době operací jsem nesportovala vůbec. Vymlouvala jsem se na skoliózu páteře, vodu v koleni, potom na operace a následné bolesti břicha.

Od té doby, co jsem se začala zdravě stravovat, jsem také začala opět se sportem. Plavala jsem, chodila na trampolínky, na h.e.a.t. a běhat. Hlavně jsem ale cvičila doma podle různých videí. Potom jsem ale našla to, co mě skutečně baví a naplňuje. Už asi 3 roky pravidelně střídám běh, orbitrek, lekce tabaty a kruhových tréninků. Bohužel se to nyní odvíjí podle toho, jak se cítím.

gabi_tremlova_a_sport

Gábi a její sportovní úspěchy

 

Jaké máš plány pro tento rok?

Plány na rok 2018? No vlastně ty největší, co jsem kdy měla. Za půl roku nás čeká svatba. Teď si s přítelem užíváme společné plánování toho nejkrásnějšího dne. V posledním měsíci tohoto roku ještě chceme odletět na líbánky a těšit se na to, co přinese rok 2019.

gabi_a_cenek

Budoucí manžel Čeněk podpořil Gábi v tom, aby si založila svůj food blog

 

Věnuješ se blogování na plno nebo se jedná o tvé hobby a běžně chodíš do práce?

Když zavřu oči, vidím sebe, jak peču ve své milované kuchyni. Dávám recepty na blog. Odepisuju na všechny dotazy. Přijímám pozvání na foodblogerské akce nebo nabídky spolupráce. Chodím na kurzy vaření a makám na sobě.

Když zavřu oči podruhé, vidím, jak jsem ve svém vlastním bistru/kavárně. Čeněk tu váže květiny, připravuje skvělý kafe a já peču zdravé koláče, dorty nebo palačinky. Je plno a my si plníme svůj sen.

Potom ale otevřu oči. Od pondělí do pátku chodím na 8-10 hodin do práce. Po práci běžím domů, abych stačila něco uvařit a upéct. Nandám nám vše do krabiček, uklidím. Jdu si zacvičit, spát a modlím se za víkend.

Udělá mi hroznou radost, když mi někdo napíše o radu, pošle fotku, jak podle mě vaří nebo peče. Občas přijmu pozvání na foodblogerskou akci nebo malou spolupráci. I tak jsem ale spokojená a šťastná.

 

Čemu se chceš profesně dlouhodobě věnovat?

Tak tohle jsem nevěděla na základní škole, na střední škole, na vysoké škole a nevím to vlastně ani teď. Asi dělám velký rozdíl mezi tím, co bych chtěla a co musím. Maminka vždy říká, že musíme jenom umřít. To ano, ale platit účty a být zodpovědná také musím.

gabi_s_manzelem

Gábi a její nastávající manžel Čeněk

 

Poradíš holkám, které chtějí také blogovat, jak začít? Máš na to nějaký zaručený recept?

Nevím, jestli jsem ten správný člověk, který by měl radit. Můj blog je hlavně plný samotných receptů s pár doprovodnými větami. Zaručené recepty dle mého neexistují.

Ani na blogování, ani na lásku a ani na jídlo. Zaručeně si ovšem myslím, že něco takového by měl člověk dělat srdcem, proto že ho to baví a naplňuje. Ne proto, že za to něco dostane nebo že bude mít víc lajků či folowerů.

 

Prozradíš nám něco zajímavého ze zákulisí tvého blogování?

Klasické foodblogerské věci. Nejdřív se fotí, potom se jí. Nejdřív se čeká na dobré světlo, potom se jí.

Miluju jednoduché, ale krásné věci. Čistotu a bílou barvu. Jediné místo, kde fotím je v mé kuchyni. Roh našeho jídelního stolu a v pozadí naše židle. Lepší světlo je v ložnici, ale všechno se to přeci děje v kuchyni, tak to musí být tam.

 

A co fotografování? Čím fotíš? Jak probíhá fotografování jídel?

Myslím, že fotografování je v tomhle ohledu na jednom z prvních míst. Nikdo z našich fotek neochutnává. Ale můžou se z fotek sbíhat sliny. Proto jsem si pořídila Olympus pen 7 a byla to ta nejlepší investice.

Je malý, krásně fotí a má v sobě wifi. Proto pokaždé když něco vyfotím, mám to ihned na svém telefonu. Jsem tím více aktivnější a online. Mít kvalitní foťák je čtvrtina úspěchu. Druhá čtvrtina je každodenní inspirace na nové nápady jídel. Třetí čtvrtina je samotná vytvoření jídla a poslední čtvrtá čtvrtina je dobré světlo, prostředí a foodstyling.

cheesecake_gabi_tremlova

 

Kdo je tvou inspirací?

Instagram, Pinterest a hlavně lidé kolem mě. Především paradoxně ti, kteří se tak zdravě nestravují. Inspiruje mě to k tomu být vlastně pořád lepší a lepší. Dokázat sobě i jim, že to jde líp - zdravěji. Baví mě klasická jídla předělávat na zdravější, odlehčenější verze.

 

Všimla jsem si, že do svých receptů často zařazuješ i Blendeu SUPERGREENS. Užíváš ji dlouhodobě? V čem vidíš výhodu Blendey?

Vlastně to tak dlouho není. Budou to asi 3 měsíce. Od té doby jí ale užívám denně. Přes týden nejčastěji jako nápoj. O víkendu se jí snažím zařadit i do svých jídel. Je to skvělá směs superpotravin a to rovnou čtyř.

V jídelníčku mi něco takového chybělo. Myslím, že v ní nevidím výhody jen já, protože mi nějak záhadně mizí. Myslím, že o tom bude něco vědět přítel.

.

 

Myslíš si, že Blendea příznivě ovlivňuje zažívací trakt?

Myslím, že ano. Jsem chodící důkaz. Jak už jsem psala, mám zdravotní komplikace, které asi nikdy neodejdou, ale můžu je zmírnit svou volbou zdravého životního stylu.

Střevní problémy mám od 15ti let a asi před 5ti měsíci jsem začala mít problémy i se žaludkem. To mě hodně mrzí. Stravuji se zdravě, nekouřím, sportuji. Od té doby, co jsem objevila Blendeu SUPERGREENS, se cítím líp. Dokonce jí ráno měním za šálek černé kávy.

 

Prozradíš nám tvůj nejoblíbenější recept?

Vlastně ani nevím, jestli mám nejoblíbenější recept. Jen málokterý dělám víckrát. Není to tím, že by mi to nechutnalo, ale tím, že mám zatím v hlavě ještě zásobu nových a nových receptů.

I když vlastně jeden tu je. Palačinky/lívance/wafle – univerzální, základní recept, který si jen různě měním. Podle toho na co mám chuť. Navíc tímto receptem dělám radost každé nedělní ráno svému Čeňkovi.

  • 100g mouky
  • 250ml mléka
  • 2 vejce

Jedno takové palačinkové ráno jsme měli i s Blendeou. Jen jsem do jedné poloviny těsta přidala Blendeu.

s_gabi_v_kuchyni

Další recepty můžeme najít u Gábi na blogu, třeba i tyto další varianty palačinek

 

Jaké je tvé životní motto?

Žádné nemám. Miluju citáty a motta, které často používám k popiskům svých fotografií na instagramu, ale jen jedno, kterým bych se řídila, nemám. Snažím se být sama sebou. Dělat to, co mě baví a naplňuje s ohledem na svou budoucnost, mého Čeňka, přátelé a rodinu.

 

Gábi, moc ti děkuji za neskutečně milý rozhovor..:)

.

 

Užíváte Blendeu pravidelně a dlouhodobě a chcete se s námi také podělit o své zkušenosti? Neváhejte se ozvat a napište mi na e-mail sona@blendea.cz. Budeme se těšit!
Pestrá zeleninová miska a dip s Blendeou

Pestrá zeleninová miska a dip s Blendeou

Zeleninové misky jsou nyní stejně trendy jako ovocné smoothie nebo smoothie bowls. Tak si s námi rovnou pojďte jednu připravit. Krásně vypadá, je to dobrota a zasytí vás na dlouhou dobu.

S bezlaktózovým tvarohem a Blendeou navíc během minuty vykouzlíte lahodný dip, který chuť vaší misky ještě podtrhne.

 

Zeleninová bowl s rýží, čočkou a dipem s Blendeou

zeleninova_miska

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

 

Ingredience:  

  • 1 sladký brambor (batát)
  • 1/4 ledového salátu
  • 1/4 okurky
  • 1/2 rajčete
  • 1/2 papriky
  • 1/2 bezlaktózového tvarohu
  • šťávu z 1/2 limety
  • kousek chilli papričky
  • špetka pepře
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Můžete použít i:

  • 4 lžíce červené čočky
  • 4 lžíce rýže

 

Postup:

Rýži, čočku a batát uvaříme. Zeleninu mezitím nakrájíme na malé kostičky. Do misky vložíme část nakrájeného salátu. Na něj začneme aranžovat do sekcí zeleninu, kterou střídáme s čočkou, rýží a batátem. V druhé misce si rozmícháme tvaroh, limetkovou šťávu, lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS, pepř, chilli papričku. Dip promícháme a dozdobíme jím hotovou zeleninovou misku.

TIP: Do dipu můžete použít dle chuti i česnek nebo nejrůznější čerstvé či sušené bylinky. 

zeleninova_miska_recept

Suroviny si zvolte dle vlastních chutí a preferencí. Můžete použít jen zeleninu, mixovat zeleninu s ovocem anebo místo luštěnin použít rýžové nudle. Fantazii se zde meze nekladou. Dbejte hlavně na to, aby byla vaše miska vyvážená jak chuťově, tak barevně :) 

 

Účinky použitých surovin:

  • Paprika je až z 93 % tvořena vodou, je tedy velmi dietní. Všechny druhy (barvy) papriky obsahují vitamíny A, C a K. Jsou také významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.
  • Salátová okurka neobsahuje téměř žádné kalorie, zato ale má spoustu vitamínů a minerálů, je vhodná při redukcí váhy i celulitidy. Zlepšuje stav svalů, šlach, kloubů, ale i vlasů a nehtů. Působí silně detoxikačněčistí kůži  i celé tělo
  • Rajče snižuje krevní tlak i cholesterol. Pomáhá udržet zdravé kosti i oči. Napomáhá ke správné funkci nervového a svalového systému a podporuje správnou činnost srdce.
  • Chilli papričky obsahují látku kapsaicin, který podporuje zahřívání organismu a vyšší výdej energie. Stejně tak papričky podporují trávení a zrychlují práci metabolismu. 
  • Batáty působí proti migrénám, nespavosti, stresu a depresím. Mají detoxikační a antiseptické účinky a hodí se při hubnutí. 
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS posiluje vaše zdraví a zrychluje práci metabolismu. Vyzkoušejte ji a objevte i  její další blahodárné účinky. 
.
Křupavá domácí granola s vločkami a semínky

Křupavá domácí granola s vločkami a semínky

Také jste si zvykla snídat granolu s jogurtem a ovocem? Obsahuje hodně vlákniny, takže tlumí hlad a díky rychlým sacharidům dodá energii na celé dopoledne.

Jelikož jsme ale zdravý zelený blog, naučím vás jednoduchou domácí granolu bez konzervantů, umělých příchutí a barviv. Přesně takovou, jakou si pod pojmem "zdravá snídaně" představíte.

 

Zdravá domácí granola s vločkami, semínky a Blendeou

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

domaci_granola_recept_1

Granolu chraňte před vlhkostí, aby vám vydržela déle křupavá. Kupte si nádobku se vzduchotěsným víkem. 

 

Budeme potřebovat:

  • 300 g ovesných vloček
  • ½ hrnku sušených meruněk
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička směsi Blendea SUPERGREENS
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 lžíce kešu másla (můžete použít i jiné)
.

 

Postup přípravy:

Nejprve si v mixéru rozmixujeme meruňky, kešu máslo a vanilkový extrakt na kašičku. Mezitím si v druhé míse smícháme vločky s lněnými semínky a Blendeou SUPERGREENS, které po chvilce k meruňkám přidáme a společně ještě pořádně promícháme.

Výsledkem by měla být mírně drolivá směs, jež vsypeme na pečící papír a za občasného prohrábnutí pečeme přibližně 15 minut na 200 °C – müsli by mělo být zlatavé a pořádně křupavé. Až vychladne, můžete si do něj přidat další dobroty jako jsou ořechy, goji, moruše, kakaové boby atd., ale i samotné je velmi uspokojující.

TIP: Pokud se vám zdá samotná granola moc tvrdá na žvýkání, nechte ji chvilku změknout v jogurtu nebo jiné oblíbené tekutině. 

domaci_granola_1

Nazelenalou barvu má granola díky směsi zelených superpotravin Blendea SUPERGREENS. Pamatujte, že co je zelené, to je zdravé.

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Sušené meruňky jsou skvělým zdrojem vlákniny a obsahují mnohonásobně více draslíku než meruňky čerstvé.
  • Díky přítomnosti hořčíku v kešu ořeších pomáhá tato potravina snižovat krevní tlak.
  • Ovesné vločky kromě velké škály minerálů a vitamínů (jako vápník, železo či vitamín A a E) obsahují také beta-glukany napomáhající snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
  • Lžička Blendea SUPERGREENS denně podpoří vaše zažívání, dodá vám více energie a podpoří například i kvalitní spánek. Objednejte si Blendeu ještě dnes!
.
"V čase, kdy nejíme, má organismus možnost si odpočinout" - rozhovor s Martinem Jelínkem

"V čase, kdy nejíme, má organismus možnost si odpočinout" - rozhovor s Martinem Jelínkem

Nedávno jsem pro vás připravila Manuál přerušovaného půstu pro začátečníky.

V dnešním pokračování vám přináším rozhovor plný faktů a zásad této metody. Oslovila jsem renomovaného poradce pro výživu Mgr. Martina Jelínka, který ochotně souhlasil s rozhovorem. Předá vám v něm praktické rady a informace, jak se postit správně a bezpečně.

 

Výživný rozhovor o přerušovaném půstu s Mgr. Martinem Jelínkem

V celém rozhovoru budete nacházet zkratku "PP" - přerušovaný půst. V rozsáhlém rozhovoru se dozvíte:

  • pro koho je PP vhodný
  • zda hrozí u PP zpomalení metabolismu
  • jakým způsobem se při PP stravovat
  • jaký zvolit energetický příjem
  • jaký druh PP by měli zvolit začátečníci
  • možná rizika PP
  • zajímavost na závěr - existují tzv. breathariáni?

martin_jelinek_rozhovor_blendea

Na blogu kurzů Atac najdete také spoustu inspirativních receptů ze světa zdravé výživy.

 

Dobrý den, Martine. Kdy jste se začal o půsty aktivně zajímat?

Přibližně před deseti lety. Chtěl jsem přestat jíst maso a dlouhodobě se mi to nedařilo, tak jsem se rozhodl pro radikální řešení v podobě dlouhodobého půstu s cílem „přeprogramovat“ metabolismus i mysl. Toto se úspěšně po dvou letech snažení podařilo.

 

Jaký byl Váš první půst?

První půst byl hodně náročný, protože jsem udělal něco, co běžně nikomu nedoporučuji – nepostižený jakýmikoli praktickými zkušenostmi jsem se rozhodl pro nejdelší variantu v podobě čtyřicetidenního půstu. Navíc v lednu, tedy nejméně vhodném období. Delší půsty je vždy nejlepší realizovat v teple.

Jakmile přestaneme jíst, tělu chybí zdroje tepelné energie a roste zimomřivost. Je tak náročné zvládat půst se všemi jeho projevy s další zátěží navíc.

Protože jsem hledal odvahu k tomuto velkému kroku, padlo rozhodnutí spojit tuto událost s narozením mého syna, což bylo v lednu. Odvezl jsem proto ženu do porodnice a přestal jíst. Bylo to velmi zajímavé období.

 

Jaký je Váš názor na přerušovaný půst obecně?

Přerušované půsty jsou specifikem. Principiálně hodnoceno by měly být správně označovány jako přerušované hladovění, protože existuje jeden naprosto zásadní rozdíl mezi půstem a hladovkou.

Hladovění je proces, kdy po určitou dobu nepřijímáme stravu. Toto nastartuje katabolické pochody, jejichž projevy většina lidí využívá jako součást detoxikace.

Půst má stejný průběh. Jedná se tedy o časové období, po které nepřijímáme stravu. Historicky byl ale vždy vnímán jako duchovní proces.

Abychom mohli mluvit o skutečném půstu, je potřeba zaměřit pozornost i na práci s myslí. Ne jenom přestat jíst a doufat, že celé období přežijeme bez výrazné újmy.

Přerušované půsty vznikly za účelem manipulovat s metabolismem, kde nejčastějšími cíli jsou redukce hmotnosti, podpora regenerace či fyzické výkonnosti, případně zlepšení zdravotního stavu. Jejich princip spočívá v rozdělení dne na dvě fáze – postní (= hladovějící) a sytící.

V čase, kdy nejíme, má organismus možnost si odpočinout, zbavit se nezpracovaných látek, spálit přebytečnou energii. Sytící fáze – pokud je dobře koncipovaná a nestane se z ní příležitost k obžerství – nastartuje metabolismus požadovaným směrem.

V podstatě se tímto režimem simuluje stav, na který jsme se v relativně dlouhém období lovců a sběračů velmi dobře přizpůsobili a tuto adaptaci neseme v genech dodnes. Pokud takovému přístupu dáme řád a systém, má jednoznačný smysl touto cestou kráčet, protože jedním z hlavních problémů dnešní doby je přístup k přebytku potravy a z toho plynoucí vznik celé řady civilizačních chorob.

mgr_martin_jelinek

Mgr. Jelínek se díky své práci a životnímu stylu stal opravdovým specialistem na výživu 

 

Komu přerušovaný půst doporučujete a komu naopak ne?

Přerušovaný půst by měl občas vyzkoušet úplně každý (zdravý) člověk. Tento stravovací přístup přináší jednoznačné výhody při snaze o redukci hmotnosti a u sportovců.

Obecně platí, že osobní zkušenost je nepřenositelná, obtížně se sdělují všechny projevy i pocity, které v rámci výhod tento systém přináší. S určitou opatrností by s ním měli pracovat diabetici z důvodu výkyvů hladiny krevního cukru, ke kterým v průběhu přerušovaného hladovění odchází. Totéž platí i pro některé další zdravotní poruchy. Vždy je tak lepší, když přerušovaný půst bude konzultován s ošetřujícím lékařem.

 

Jak je na tom dle Vás Česká republika? Myslíte si, že téma půstů veřejnost přijímá kladně nebo jako Češi musíme k tomuto tématu více dospět?

Dlouhodobé sledování situace a snaha o propagaci půstů mě přivedla ke zjištění, že český národ si v posledních letech s půsty poměrně dobře rozumí. Možná se o tomto tématu nemluví až tak často, ale stále více lidí se orientuje tímto směrem a má potřebu vyzkoušet, co půsty obnáší v jeho různých podobách.

Protože existuje celá řada možností, jak půst realizovat – zmínit můžeme půsty postavené jen na příjmu vody, částečné půsty spojené s konzumací čajů, lisovaných šťáv či zelených potravin, případně diskutované přerušované půsty – vzniká trochu zmatek v tom, jak je od sebe odlišit a především jak poznat, který je pro konkrétní situaci vhodný. Tady je ještě velký prostor pro osvětu.

 

Příklad: Průměrná česká žena, která má nadváhu hraniční s I. stupněm obezity se rozhodla pro životní změnu. Chce zhubnout, tělo zpevnit. Se zdravým životním stylem teprve začíná. Doporučil byste jí přerušovaný půst?

Určitě ano. Přerušovaný půst je něco, co dokáže zvládnout úplně každý. Největší výzva u půstů nespočívá v projevech nedostatku jídla, tedy deficitu energie, jak si mnozí myslí.

Organismus disponuje obrovskými energetickými rezervami, které v případě potřeby využívá. Tady každý může být v klidu a nestresovat z toho, že pár hodin absence stravy mu jakkoli ublíží.

Nejvíce se zájemci o přerušované hladovění trápí projevy trávicího traktu, který se dožaduje o svoji pravidelnou dávku jídla, a když ji nedostane, tak protestuje. Toto samozřejmě odvádí pozornost od ostatních aktivit, což pro začátečníka může být nepříjemné a obtěžující. Ve skutečnosti je to ale otázka krátkodobého tréninku, než si organismus na takový režim přivykne.

 

Je všeobecně známá důležitost zdravé snídaně jako startovače metabolismu. Hrozí u PP nějaké riziko, že se metabolismus člověka může zpomalit?

Tady je potřeba rozlišovat reakce a projevy metabolismu v různých časových intervalech. Krátkodobé výkyvy příjmu energie v dlouhodobém režimu nejenomže nijak neublíží, ale dokonce pomohou posilovat celý metabolismus a zvyšovat tak jeho odolnost i pružnost.

K tomu, aby se metabolismus přizpůsobil situaci, kdy nesnídáme, stačí pár dní. O jeho zpomalování bych tady určitě nemluvil. Je to bezpředmětné.

prerusovany_pust_ucinky_a_vyhody

 

Je při PP doporučené konkrétní rozložení makroživin (bílkoviny, sacharidy, tuky)? A co PP v kombinaci s nízkosacharidovou dietou?

Koncepce stravy u přerušovaného hladovění je silně individuální. Záleží tedy jenom na našem rozhodnutí, které by mělo vycházet z cíle, který tímto stravovacím systémem sledujeme.

Pokud plánujeme změnu stravovacího režimu, vždy bychom u něj měli mít pod kontrolou poměry makroživin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. Platí to i u přerušovaných půstů, tyto nejsou žádnou výjimkou.

Dnešní doba je ve výživě typická trendy s nízkosacharidovými dietami. Tento směr je v pořádku, protože moderní jídelníček je postavený na přebytku sacharidů, kterým vládnou jednoduché cukry, od toho se odvíjí i vznik řady civilizačních chorob. U tohoto přístupu je pouze potřeba definovat pravidla, tedy jaké množství sacharidů ve stravě necháme.

Většinou je nízkosacharidový režim spojován s množstvím sacharidů, které se pohybuje mírně nad 120 gramy za celý den.

Jakmile nízkosacharidové stravování přejde do ketogenní fáze – tedy do režimu, kdy je příjem sacharidů skutečně minimální (většinou pod 50 gramů za den) a organismus používá jako hlavní zdroje energie tuky – jsme konfrontování s celou řadou problémů.

Ne že by tyto diety nefungovaly, dokonce metabolismus každého z nás je schopen velmi efektivně do ketózy přepnout, ale nejedná se o přirozený přístup ke stravování.

Snaha postavit přerušované hladovění na nízkosacharidovém principu je pro jeho aktéry velmi náročná psychicky i organizačně. Sice funguje velmi dobře - takto můžeme redukovat nadbytečné kilogramy, je ale otázkou, zda budeme spokojeni s cenou, kterou za toto zaplatíme, a to si bohužel naprostá většina zájemců neuvědomuje.

 

A pitný režim? Jakým způsobem by se měl dodržovat? Doporučujete při postění pít kokosovou vodu, zelené superpotraviny a vodu s citrónem?

Základ pitného režimu je vždy čistá voda. Pokud se rozhodneme absolvovat částečný půst, kdy tekutiny obohatíme o živiny, tak opět záleží pouze na našem vlastním rozhodnutí, co konkrétně použijeme.

Kokosová voda je velmi zajímavým zdrojem živin. K dokonalosti ji chybí snad jen trochu sodíku. V oblasti zelených potravin jsou nejvhodnější obiloviny – tedy ječmen, pšenice, kamut aj. Voda s citrónem je samozřejmě klasika.

 

V neověřených zdrojích na internetu bylo několikrát uvedeno, že během období “krmení” je nutné přijmout takový příjem energie, který člověk přijímá běžně (vzhledem k opatřením, v nastaveném výživovém plánu apod.). Nemělo by tedy dojít  k podvýživě člověka. Je tedy možné a vlastně i vhodné např. 7 000 KJ rozdělit do tří porcí (při PP 16/8) ?

Toto je velmi důležité doporučení. Pokud přerušované hladovění nechceme použít jako cestu k redukci nadváhy, tak by energetická bilance měla být vždy vyrovnaná.

Počty porcí jsou silně individuální charakteristikou. Jako standard považuji 3 hlavní za den, svačiny nejsou nezbytně nutné. Klíčové je, abychom do plánovaného počtu chodů za den dostali dostatek energie i všech živin.

 

Po jakou dobu doporučujete dodržovat PP tak, aby byl znatelný nějaký užitečný efekt pro tělo?

Přerušovaný půst může být klidně i trvalou součástí našeho života, nevidím v tom žádný problém. Právě naopak, nabízí spoustu výhod, je pouze potřeba upravit jeho pravidla tak, aby odpovídala našim potřebám i organizačním možnostem.

 

Přerušovaný půst se může držet v několika podobách (16/8, 20/4 nebo 24h postění). Jaký je ten nejvhodnější pro ty, kteří začínají?

Jednoznačně ta nejmírnější varianta, tedy 16/8. Pokud s čímkoli začínáme, je vždy rozumnější pomalu, s respektem a pokorou vůči vlastnímu tělu i zdraví.

Organismus má schopnost se přizpůsobovat různým podmínkám, je pouze potřeba mu dát dostatečný prostor k adaptaci. Jakékoli výrazné změny, což platí i pro stravování, s sebou přináší reakce, které začátečníci mohou vnímat více citlivě.

 

Hrozí při PP nějaká rizika?

Největší změny se v začátcích projeví na kolísání krevního cukru, což nelibě nesou nejen diabetici či lidé postižení inzulínovou rezistencí, ale na pocitové úrovni prakticky všichni lidé. Pokles krevního cukru provází vždy zvýšená únava, od toho se odvíjí i změna nálady, na toto by se měl připravit každý začátečník.

 

Jaké klady PP byste vyzdvihl?

Jednoznačně schopnost tohoto systému trénovat metabolismus v jeho pružnosti, tedy přizpůsobení se podmínkám získávání různých zdrojů energie (sacharidů a tuků).

Příjemným bonusem je i možnost redukce přebytečných tukových zásob, u sportovců pak podpora výkonnosti i regeneračních pochodů.

 

Je vhodné zařadit PP ve fázi detoxikace? (například stravování pouze na ovocno-zeleninových šťávách, smoothies, zelené superpotraviny a jiné formy detoxu?)

Pokud chceme s metabolismem manipulovat tak, abychom se zbavili nežádoucích látek v těle, je vždy rozumné postupovat opatrně.

Jakékoli „hurá“ akce mohou zdravotně ublížit, což bohužel většina zájemců o detoxikaci z různých důvodů nerespektuje. Osobně bych šel cestou pravidelných přerušovaných půstů, ke kterým postupně zařazoval delší postní období (jeden den a více). Nemá smysl kamkoli spěchat a dělat z detoxikace závod.

 

Mám pro Vás otázku na závěr: Myslíte si, že opravdu existují tzv. breathariáni?

Faktem je, že se mi podařilo dva takové lidi poznat osobně, takže nemůžu tvrdit, že bych o jejich existenci pochyboval.

Protože jsem ale vzděláním přírodovědec, musím z této pozice uvažovat i skepticky a neklást otázky typu „zda existují“, ale především „jak je možné dlouhodobě existovat bez jídla?“.

Zákon zachování hmotnosti a energie mi tady říká, že by takoví jedinci museli mít schopnost využívat energii pro život z jiných zdrojů, než stravy. Breathariáni tvrdí, že umí měnit energii přijímanou z okolí a využívat ji jako hnací motor pro fungování všech buněk v těle.

Není ale znám žádný mechanismus, který by prokázal, že by tělesné buňky uměli získávat energii jinak, než ze základních makroživin. Více pravděpodobné je, že se v evolučním procesu jedná o výjimku, kdy organismus takových jedinců našel cestu pro příjem živin ze vzduchu.

Toto možná zní jako utopie, není to ale nereálné, protože například nedávno finští vědci oznámili vytvoření bioreaktoru, který umí ze vzduchu získat vodu, všudypřítomné mikroorganismy a některé prvky, kde z této směsi pak vyrobí práškovou směs obsahující důležité makro- i mikroživiny.

Lidský organismus je mnohem dokonalejší, než jakýkoli námi vyrobený přístroj. Není tak důvod pochybovat o tom, že by toto nemohla být cesta. Je pouze potřeba počkat, až vědci objeví mechanismy, které prokáží, že buňky lidského těla za určitých podmínek toto skutečně umí.

ČTĚTE TAKÉ: Poměrně ostrou a skeptickou reportáž o breathariánech od kolegy Lukáše.

martin_jelinek_rozhovor_blendea

Kdo je Mgr. Martin Jelínek?
Čistící smoothie z červené řepy, banánu a manga

Čistící smoothie z červené řepy, banánu a manga

Už jste začali fandit červené řepě? Já totiž ano, a tak vám přináším další recept s touhle superpotravinou, která skvěle funguje při jarních očistných či hubnoucích kúrách.

Společně s banánem a mangem navíc zahání hlad, takže vám kila půjdou dolů úplně samy :)

 

Smoothie z červené řepy, banánu a manga

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Náročnost: lehká
  • Množství: 1 porce

repove_smoothie

 

Ingredience:  

  • 1 červená řepa
  • 1 banán
  • 1/2 manga
  • špetka skořice
  • špetka kurkumy
  • trocha vody na dolití
  • lžička Blendea SUPERGREENS
.

 

Postup:

Čerstvou syrovou řepu rozpulte a uvařte ve slupce doměkka. Poté ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Můžete použít také již předvařenou - vakuovanou řepu, čímž si ušetříte čas při vaření, ale čerstvá je samozřejmě lepší.

Banán oloupejte, mango rozpulte a zbavte slupky. Vše nakrájejte na kousky a vložte spolu se skořicí a kurkumou do smoothie makeru. Nezapomeňte přidat i lžičku zelené směsi Blendea SUPERGREENS. Vše zalijte trochou vody a mixujte. Hotové smoothie dozdobte třeba kořením.

TIP: Skvělou ingediencí do tohoto smoothie je také mléko, ať už rostlinné nebo živočišné, ještě víc vás pak hotové smoothie zasytí a zbaví na dlouho pocitu hladu. 

repove_smoothie_recept

Zdá se vám tato kombinace příliš exotická? Lahodná chuť tohoto smoothie vás jistě velmi mile překvapí ;)

 

Zdravotní účinky použitých surovin:

  • Červená řepa bojuje s viry, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, čistí orgány, ale také například zpevňuje cévy. Je vhodná při redukčních dietách a čistí celý organismus.
  • Banán zahání hlad. Obsahuje prospěšnou vlákninu, mangan, vitamín B1, B2, B6 i céčko. Banán také posiluje nervovou soustavu a zbavuje nás stresu, což se občas při hubnutí může hodit.
  • Mango pomáhá při hubnutí, obsahuje antioxidanty, čistí tělo a také potlačuje stres, nervozitu a dokonce i nespavost. Mango napomáhá krásným vlasům, pokožce a posiluje i paměť.
  • Kurkuma je účinný antioxidant, který čistí a prokrvuje tělo, tedy zrychluje metabolismus a pomáhá při hubnutí.
  • Skořice hlídá ideální hladinu cukru v těle a zabraňuje usazování tuku. Pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek, hodí se při hubnutí a posiluje imunitní systém.
  • Zelená směs superpotravin Blendea SUPERGREENS také podporuje práci metabolismu, posiluje imunitu a je vhodným doplňkem při očistných kúrách. Vyzkoušejte ji a sami hned uvidíte. 
.